Automatyczne odtwarzanie muzyki po połączeniu z blueooth

Chciałbym jakoś zuatomatyzować by wraz z połączeniem tabletu z kostką bluetooth w samochodzie uruchamiało się automatycznie odtwarzanie muzyki w odtwarzaczu aimp (jeśli jest inny na którym będzie ta funkcja działać to też może być, byle wspierał pliki .mp3, .m3u i odtwarzanie radia internetowego).

Aimp ma funkcję by wznawiać odtwarzanie po połączeniu z bluetooth. Czasem to działa czasem nie.
Zainstalowałem macrodroid. Tam są dwie opcje: pierwsza by uruchomił aimp i ten po swojemu uruchomił odtwarzanie. Druga wymuszenie odtwarzania już w konkretnej aplikacji.

Ale wszystkie te działają czasem, ale nie zawsze i trzeba wyciągać tablet, wklepywać hasło (to też fajnie było by obejść by nie pytał o hasło gdy jest połączony z bluetooth) co jest w czasie jazdy dość upierdliwe.

Kiedyś miałem inne auto gdzie radio miało bluetooth, ale wtedy używałem spotify. Działało autoodtwarzanie zawsze. Ze Spotify jednak już zrezygnowałem.

Co, ze Spotify zrezygnowałeś na rzecz plików MP3? :open_mouth: Dobra, rzecz gustu.

Poweramp dobry player, ale płatny. Warto, bo używałem. Są tam:

• Rozbudowany EQ;
  • Biblioteka i zarządzanie nią;
  • Zaawansowanw ustawienia (jest się czym pobawić).

Link:
Poweramp Music Player – Aplikacje w Google Play

Unlocker wersji full:
Poweramp Unlocker – Aplikacje w Google Play

Na moim kanale YT jest playlista z serią nt. tego playera. Może być nieco nieaktualna, ale obecbue ten player niezbyt się zmienia.

Link:
(1) Poweramp Music Player - YouTube
Filmy stare, ale się może przydadzą…

Na temat AIMP’a też kręciłem film:

Poweramp nie odtwarza M3U czy PLS z radiem internetowym. Do radia to ja polecam radio.pl. Super aplikacja z radiem z całego świata, polecam również. Mój film z przed 7 miesięcy, więc aktualny jeszcze.
Link:
https://youtu.be/aXDPT7PirK0?si=eimGtD2s5smsVXA3

1 polubienie

Byc może Aimp jest usypiany przez Androida albo zupełnie wyłączany. Dodaj go do listy aplikacji, które mogą działać nieprzerwanie w tle - tu poradnik na różne smartfony https://dontkillmyapp.com/

Jest ustawione by nie korzystał z żadnych restrykcji względem baterii czy internetu.

Spotify się zrobił upierdliwy.
Wystarczy by player mógł działać w tle, wspierał .mp3, m3u i jakaś automatyzacja. by się nie przeklikiwać przez 15 ekranów by uruchomić odtwarzanie.

Spotify to stream, nie mp3.

Upierdliwy? Pewnie. Na Androidzie przy dodawaniu utworu do playlisty nie ma przycisku „Anuluj”, a był. Teraz sprawdzić chcesz, gdzie masz zapisany utwór, to jeszcze trzeba otwiera ć foldery, bo w sekcji „Zapisane” są playlisty tylko poza folderami, te najwyżej w hierarchii. Przez przypadek klikniesz playlistę i boom, musisz potwierdzić, bo nie cofniesz. :stuck_out_tongue:

Na iOS i PC jest póki co jeszcze „Anuluj” przy dodawaniu do list.

Nie wiem jaki masz telefon ale współczesne smartfony zabijają/zamrażają apki w tle nawet jak masz wyłączone restrykcje - tylko nie od razu, np po X dniach albo jeżeli zajdą określone warunki.

Uruchom Aimp’a przed wejściem do samochodu, zanim połączy się z BT, potem zablokuj telefon i zobacz czy zacznie grać. Jeżeli tak to podejrzewam że apka jest jednak w jakiś sposób ubijana/zamrażana.

Generalnie mam bardzo kiepskie doświadczenia z tego typu rzeczami jak apka pozostawiona w systemie, która ma coś zrobić np na drugi dzień.

może coś z Czat DżePeTe będzie pomocne, jak coś popytaj jeszcze AI we własnym zakresie

W AIMP-ie na Androida automatyczne startowanie po połączeniu BT niestety nie zawsze działa idealnie, bo zależy od kilku czynników poza samą aplikacją. Możesz to ustabilizować:

:heavy_check_mark: 1. Sprawdź w AIMP → Ustawienia → Odtwarzanie

„Autostart przy połączeniu z BT”
Ważne: wybierz dokładnie urządzenie, jeśli masz możliwość – niektóre telefony wymagają zdefiniowania konkretnego odbiornika.

:heavy_check_mark: 2. Wyłącz optymalizację baterii dla AIMP

To najczęstsza przyczyna, że AIMP „zasypia” i nie reaguje na sygnał BT.

Android → Ustawienia → Aplikacje → AIMP → Bateria → Bez ograniczeń / Nie optymalizuj

:heavy_check_mark: 3. Włącz w Opcjach programisty:

„Bluetooth AVRCP Version” → ustaw na 1.6
Czasem zwiększa niezawodność komend „play/pause” po BT.

:heavy_check_mark: 4. Upewnij się, że inne aplikacje nie przejmują kontroli

YouTube, Spotify, Tidal, Google Podcasts – jeśli któraś grała ostatnio, Android może próbować wznowić tamto źródło zamiast AIMP-a.

Spróbuj:

• w Ustawienia → Dźwięk → Preferowana aplikacja mediów (jeśli jest) → AIMP
  • zamknąć inne odtwarzacze przed połączeniem BT

:heavy_check_mark: 5. Sprawdź, czy odbiornik BT wysyła komendę „PLAY”

Niektóre urządzenia BT nie wysyłają jej od razu – tylko sam sygnał połączenia.
AIMP czeka właśnie na komendę PLAY, nie samo podłączenie.

Można to obejść:
AIMP → Ustawienia → Odtwarzanie → Wznów odtwarzanie przy uruchomieniu aplikacji
Wtedy po połączeniu BT otwiera aplikację i od razu zaczyna grać.

:heavy_check_mark: 6. Alternatywne narzędzie – Tasker (działa zawsze)

Jeśli chcesz to absolutnie pewne:

Tasker → Event → BT Connected → Task: „Media Control → Play”
To omija ograniczenia AIMP-a i Androida.

To jest Tablet Tmobile 1 6/128. Jakiś chińczyk z Androidem 15.
Opcje: 1,2,4 były sprawdzane. Spotify i tak nie używam bo nie działa. Pozostałych nie mam.
Sprawdzę jeszcze opcję 3. Odbiornik Bluetooth kupiłem prosty do jacka. Sama jakość jest ok, ale on ma innych funkcji czy przycisków. Auto jest odpalane codziennie i tablet jest zawsze w aucie. Ale wygląda jakby coś tego Aimpa zamrażało lub on nie zawsze korzystał z Wifi.

Np jak poleży noc to rano zaczyna siekać powiadomieniami dopiero po odblokowaniu.
Myslałem nad zmianą radia na takie, które ma fizyczne przyciski i Bluetooth. Jedno z tych najtańszych za 100zł/

No i dobry pomysł. Radio z wbudowanym Bluetooth, a nie jakieś adaptery na AUX.

Spotify, Poweramp czy AIMP wtedy ruszą.