Automatyczne segregowanie plików

Witajcie. Mam mały problem i chciałbym go sobie uprościć. Mianowicie mam główny folder, gdzie mam masę katalogów z plikami. Niestety część plików jest zagnieżdżona jakby w “podwójnych” katalogach. Wygląda to tak

Katalog główny

• Podkatalog A (w nim kolejny Podkatalog A i dopiero plik)
  • Podkatalog B
  • Podkatalog C
  • Podkatalog D (w nim kolejny Podkatalog D i dopiero plik)

Czy znacie może jakiś program, sposób, aby to poprawić w taki sposób, abym nie miał tych “podwójnych” folderów?

• Wytnij całą zawartość drugiego podkatalogu A i wklej ją w “główny” podkatalog A. Zbędny, pusty podkatalog A usuń.
  • Wytnij cała zawartość drugiego podkatalogu D i wklej ją w “główny” podkatalog D. Zbędny, pusty podkatalog D usuń.
    Ważne, by zawartość owych zbędnych podkatalogów nie była częścią jakichś zainstalowanych w ten sposób i używanych aplikacji, bo przestaną działać!
    Żaden program tu nie jest potrzebny chyba, że ja coś nie rozumiem? Sorry!

Taki “zbyt suchy” przykład, ale pewnie nie chce samodzielnie przenosić plików do katalogu wyżej - np. z 1000 podkatalogów “A”, “B”, “C”, “D”.

I uniknąć tworzenia się ich w przyszłości - do ustalenia co tak kataloguje.

No właśnie! Ale bodaj żadna aplikacja tak nie działa z automatu bez ingerowania w ścieżkę dostępu przez samego użytkownika.

Program nie byłby potrzebny, gdyby tych folderów było zaledwie kilka. Niestety jets ich około 900 i nie we wszystkich jest duplikacja (te akurat mogę “odseparować”, jednak i tak pozostanie bardzo duża liczba). Ręcznie jets to do zrobienia, ale bym się trochę na kopiował, a chciałbym jakoś to zautomatyzować.