Automatyczne uruchamianie skryptu


(Patrol) #1

Witam!

Jak zrobić żeby np. o godzinie 24.00 uruchomić dany skrypt (i tak w kółko).


(Piotrrj) #2

jeśli linux to cron, jesli win to harmonogram zadań.


(Patrol) #3

… Chodzi mi o PHP.


(Airborn) #4

nom, odpowiedź dostałeś powyżej :wink: CRON, lub Menadżer Zadań w zależności od tego na czym działa serwer, chociaż CRON chyba łatwiejszy w konfiguracji…


(Patrol) #5

Czyli nie da się przez php?! Napewno się da tylko nie wiem jak! :?:


(Airborn) #6

NIE DA SIĘ, rozumiesz? Do tego służy np. cron


(Piotrrj) #7

php zwykle ogranicza czas wykonania skryptu (np. do 30 sek., wszystko zależy od ustawień), więc nie zrobisz w nim skryptu który będzie robił coś robił tylko o określonej porze, a przez resztę czasu “czekał”. Napisz skrypt który wywołasz o określonej porze w Harmonogramie zadań poprzez php.exe [nazwa skryptu]. Być może potrzebne będą jeszcze dodatkowe parametry, ale z tym musisz już poradzić sobie sam :P, ja nigdy z tego nie korzystałem, nie musiałem :stuck_out_tongue: