Automatyczne włączanie komputera

Chciałem zapytać czy są jakieś programy do planowania automatycznego

włączenia komputera.Wiem że mogę tylko w biosie takie coś ustawić jak

alarm i wtedy komp mi się załącza,ale mogę tylko jedną godzinę

wprowadzić.Chciałbym coś w rodzaju programatora.

Wolałbym program pod Dos bo nie wiem czy normalnie będzie działał,

jednak wypróbuję każdy.Poprostu chcę zrobić z kompa magnetowid tylko,że na DVD.

Mam Windows XP Professional z serwice pack 2.

Z Góry dzięki.

YMorfeusz.

YMorfeusz - temat był już wielokrotnie poruszany na forum więc sugeruję zawrzeć bliższą znajomość z forumową wyszukiwarką.

Nie ma programu , który będąc zainstalowany na wyłączonym komputerze potrafiłby go włączyć. Można skorzystać z ustawień BIOSU (o których piszesz) lub ewentualnie spróbować wykorzystać program KM Wakeup 1.5 MUI. Program ten jednak nie włączy wyłączonego komputera a jedynie “odpali” go po wcześniejszym wprowadzeniu w stan wstrzymania. Warto zapoznać się z komentarzem Krogulca dodanym poniżej opisu tego programu.

Dzięki

ale czy nie można jakoś zmienić biosu lub wgrać coś do biosu

żeby można było zaprogramować kilka czasów?

Z góry dzięki!

Sory że nie popatrzyłem ale w domu neta nie mam

i żadko korzystam z niego

YMorfeusz.

spróbuj zaktualizować bios (może wtedy będzie taka opcja)

Nie ma takiej opcji i nigdy nie było :!:

Oczywiście, że jest program do włączania komputera o określonej porze. A raczej do uruchomienia ze stanu np. hibernacji, wstrzymania… Program nosi nazwę “Auto Power-on & Shut-down”. Używam go od kilku lat i powiem, ze jest naprawdę dobry. Rzadko kiedy wyłączam komputer, używam hibernacji, gdyż to jest naprawdę świetna sprawa. Bardzo szybki start (około 10 sekund i komputer jest gotowy do pracy). A przy pomocy tego programu ustawiam na przykład czas włączenia komputera na kilka minut przed przyjściem z pracy i mam gotowy komputer do pracy. W aplikacji tej można ustawić kilka dowolnych czasów oraz przyporządkować konkretny program, który będzie się odpalał o ustalonej porze. Polecam ten program :slight_smile:

Zgaszona maszyna sama się nie uruchomi przez zaden progs…

Chyba, żeby skonstruować maszynę samoodpalającą kompa :smiley: