Skąd Chrome bierze dane do autouzupełniania formularzy?
Dzisiaj przy wypełnianiu formularza i podawaniu miasta zaproponował mi zapisane 3 - nie moje - miejscowości. Parę dni temu też mi proponował podczas wpisywania adresu email dwa nie moje adresy (z domeny smith.pl).
Ktoś się zalogował na moje konto Googla? Czy jest jakieś inne wytłumaczenie?
Parę minut temu uzupełniałam dane do wysyłki przedmiotu z ebay, i tam właśnie autouzupełnienie proponowało mi te nie-moje miejscowości - i przed chwilą dostałam maila od ebay, że zresetowali mi hasło, bo mają podejrzenie, że była próba nieautoryzowanego logowania się na moje konto…
Od kilku dni śledzę, z jakich urządzeń są logowania na moje konto googla, bo dwa tygodnie temu była tam przeglądarka Explorer z niezidentyfikowanego miejsca w Polsce (a ja nie używam Explorera), od razu wtedy zmieniłam hasło i od tamtej pory nie widziałam tam nic podejrzanego.
Hasło konta google zmienione przed chwilą znowu zmieniłam, zaraz zmienię hasła we wszelkich innych ważnych miejscach.
Tak jak pisałam wyżej, logowań na google nie widziałam od jakiś 2 tygodni, ale pewnie warto przeskanować czymś komputer, co? Używam standardowego Windows Defendera. Ktoś poleci coś innego?
Przeniósł do kwarantanny mnóstwo plików z Sys związanych z RelevantKnowledge i zablokował strony WWW (połączenia wychodzące) jako zagrożenie wykorzystujące lukę w oprogramowaniu - też związane z plikami RelevantKnowledge.
Zmieniałam właśnie hasło na FB - zobaczyłam, że ktoś jest ‘active now’ na moim koncie i ten ktoś łączy się z innego miasta niż ja i miasto to pokrywało się z jednym z ukazanych w moim autouzupełnianiu. Możliwe, że zagadka rozwiązana… Dziwne, hasło do FB zmieniałam kilka miesięcy temu i nie przypominam sobie, abym logowała się na innym urządzeniu na moim koncie FB od tamtego czasu, więc nie zostawiłam niechcący zalogowanego konta.
Właśnie się do tego zabieram.
A z FB to coś dziwnego, bo mimo zmiany hasła i wylogowania wszystkich urządzeń - wciąż mam ‘active now’ z tego miasta. Nie kumam, może to jestem ja - tylko lokalizacja jest niepoprawna. Na liście aktualnych logged in jest w sumie tylko ta jedna pozycja.