Autowylogowanie podczas logowania do profilu


(Sulimak) #1

Witam serdecznie, mam wielki problem.

Usunałem MKS virem online wirusy z dysku, po resecie nie mogę wejść do windowsa, każda próba zalogowania się do systemu powoduje wylogowanie w trakcie logowania. Mogiła, macie na to jakąś radę?

Przeinstalowałem windows poprzez bootowalna płytę - opcja Naprawa. Nic to nie dało. Nie mogę też cofnąć systemu ponieważ nie mogę wejść do windowsa :-).

Pozdrawiam!


(Bxlukasz) #2

podczas botowania wcisnij F8 i tam masz powrot do ostatniej dobrze dzialajacej konfiguracji


(Sulimak) #3

To również sprawdzałem, nie działa. Mam wrażenie, że wykasowałem wpis wirusa o nazwie wksscv.exe z rejestru, omyłkowo wywalając też odpalanie się explorer.exe


(Docent) #4

Ostatnia znana dobra konfiguracja czasem się nie przydaje, gdyż Windows zapisuje bieżący konfig jako “dobry” podczas każdego wylogowania użytkownika.

Spróbuj wejść w tryb awaryjny, nie napisałeś też, czy próbowałeś logować się na inne konto - np. wbudowanego administratora. Aby wywołać okno logowania na konta inne niż te wyświetlane na ekranie powitalnym, naciśnij dwa razy CTRL-ALT-DEL przed wybraniem konta.

Pamiętam też, że kiedyś identyczny problem (wylogowanie zaraz po logowaniu) zdarzał się z winy wadliwych sterowników wypuszczonych przez bodajże nVidię - ale tutaj, sądząc po opisie, to chyba nie to.


(kosior6) #5

No to wrzuć go jeszcze raz z płytki XPka.

Robisz to w ten sposób.

A tak urchamiasz konsoolę:

Pozdrawiam

kosior6

:spoko:


(Sulimak) #6

Witam i dziękuję za odpowiedzi.

Próbowałem się zalogować na każdy z profili, łącznie z Administratorem w trybie awaryjnym - wszędzie wylogowuje mnie podczas zalogowywania się.

Nie skasowałem explorer.exe, po prostu wywaliłem zapis w rejestrze “init”, nie pamiętam dokłądneog brzmienia, ten zapis akurat miał wartość “explorer.exe wkssvc.exe”. POdejrzewam, że ten zapis miałem tylko wyedytować i z niego usunąć dopisek zafundowany przez wirusa “wkssvc.exe”, a ja z rospędu wywaliłem cały zapis. Wydaje mi się, że właśnie przez to windows nie wie że ma zainicjować powłoke explorer.exe i dlatego właśnie się wylogowuje :/.

Pozdrawiam i czekam na propozycje


(Damon66) #7

sam skończyłem walke z jakimś trojanem właśnie i miałem analogiczny problem- automatyczne wylogowanie po zalogowaniu. Udało mi sie rozwiązać ten problem w następujący sposób: zastąpiłem plik userinit.exe tym samym plikiem skopiowanym z kompa na którym wszystko działało. Na razie wystarczyło to by móc sie zalogować.

Ścieżka do tego pliku:

C:\Windows\system32\userinit.exe

Jeśłi nie masz w pobliżu innego kompa z xp, to pewnie tez musisz to wziąć z płytki systemowej

przy okazji skasuj plik wsaupdate.exe jeśli masz takowy

temat widze już nieaktualny, ale na przyszlość może ktoś z tego skorzysta