Autozmiana ustawień w BIOS podczas prób OC/Jakie MOBO pod OC


(adamsio) #1

Witam. Posiadam Gigabyte GA-945P-S3 (v3) oraz Intel Core 2 Duo E4500 z chłodzeniem SilentumPC Spartan HE923, które zakupiłem z myślą iż będę podkręcał sprzęt i tak się stało.

Pierwsza próba zmiany FSB na 225, (PCI-E oczywiście na sztywno na 100 tak samo Timingi RAM'u na 5-5-5 (na 4 nie chcą ruszyć niestety)) przy najniższym mnożniku udane powodzeniem i miałem te 2.4GHz które uważałem za mało bo co to mi zrobi te 200MHz wiec następna próba to już 245 i 2.6GHz i tu już niestety nie obyło się bez zmiany napięcia które dałem na 1.4V albo na 1.375V nie pamiętam za bardzo ale w każdym bądź razie nie przekraczało maxymalnego podanego na stronie procka (1.5V) i tu zaczyna się mój problem.

Natomiast za każdym razem kiedy włączę BIOS (Award) i uaktywnię ukryte opcję (CTRL+F1) ustawiając wszystko tak jak być powinno lub na tak jak miałem ustawione za 1 razem który działał i zapisze, komp się będzie włączał w początkowej fazie jakby 2 razy do pojawienia się ekranu biosu (nie wiem czy jasno ale nie wiem jak inaczej złożyć to zdanie...) a potem włącza się normalnie, po włączeniu się systemu opcje nie są zaakceptowane tzn. taktowanie nie jest zwiększone.

Po wejściu w bios wszytko jest ok jednie opcja w której ustawiamy FSB oraz PCI-E "CPU Host Clock Control" zmienia się z Enabled na Disabled i przez to opcje te nie są uruchamiane i nie wiem co zrobić aby to się nie działo.

Po aktualizacji BIOS'u jest dobrze za pierwszym razem tylko i zapisuje jednak komputer się nie uruchamia i trzeba robić reset CMOS, a podczas następnych prób jest tak jak piszę wyżej czyli nie akceptuje ustawień.

Próbowałem nawet kompletnego usunięcia całego biosu i ponowne wgranie wszystkiego na nowo i jest tak samo jak podczas aktualizacji, że tylko pierwszy raz akceptuje i się nie włącza a następne już odrzuca.

Wiele razy sprawdzałem czy wszystko dobrze ustawiam i pisałem do osób które podkręcają swoje maszyny i sprawdzali czy dobrze ustawiam, wszystko wychodziło na to iż jest dobrze.

Jedna osoba powiedziała mi iż Chipset 945P nie jest dobry do podkręcania i może być to wina chipsetu i ja także tak sądzę że jest to wina płyty głównej wiec jestem już skłonny kupić coś niedrogiego z chipsetem dajmy na to P35 tylko czy mogę być pewny że to na bak wina płyty a nie np. Procesora, ok jeśli nie sprawdzimy to się nie dowiemy, ale ja będę stratny pieniądze, które wydałem na płytę a i tak nie będzie działało wiec najpierw staram się zreanimować tą płytę aby nie wywalić kasy w piach.

Wiec czy może ktoś ma jakiś pomysł co zrobić, co zmienić i co może być powodem tego iż Bios zmienia tą opcję ?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. Modów proszę o przeniesienie jeśli zły dział...

EDIT:

Info o CPU:

Info o MOBO:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... s3_33.html


(Grzesiek695) #2

Używasz Dynamic Enegry Saver?


(adamsio) #3

hmm, raczej nie bo moja płyta chyba w ogóle nie ma takiej technologii ... :roll: Jeśli ma i jest to włączone domyślnie to wyłączenie tego coś pomoże ?

Dodam jeszcze że podczas używania C.I.A - CPU Intelligent Accelerator mam crashe systemu - tj. totalna zwiecha którą można uratować jedynie restartem systemu


(Grzesiek695) #4

Ten Dynamic Enegry Saver nie jest domyślne włączony. Jeżeli tego nie włączałeś to wina tkwi w czymś innym. I tu już niestety nie pomogę. :frowning:


(adamsio) #5

Jedyne co testowałem to CIA i MIB nic innego nie włączałem więc to pewnie nie to.

Jeśli powodem byłaby płyta główna to jaką ew. byście polecali pod OC, aby była jak najtaniej.

-- Dodane 08.01.2011 (So) 12:33 --

Temat dalej nie rozwiązany a chciał bym dosięgnąć waszej fachowej pomocy i myślę z ktoś był by w stanie mi pomóc, więc przypominam temat.