Proszę o pomoc w doborze dobrego programu antywirusowego na telefon z systemem android 5.1
Również proszę o informacje czy aplikacje jak clean master i battery doctor są dobre czy lepiej się ich pozbyć na rzecz innych. Jeśli tak to proszę o poradę jakie inne aplikacje dobrać.
Obecnie zastanawiam się nad 360 Security - Antivirus Free ale słyszałem, że on bierze czyste aplikacje za wirusy ale czyści i optymalizuje baterie dobrze.
Ogólnie chciałbym wiedzieć jakie aplikacje były by odpowiednie dla androida i nie zarzynały by baterii.
@MrBeckham666 Ciebie przede wszystkim proszę o pomoc bo wiem, że znasz się a także @guma77, @izok1980 i @Dementor . Jak byście mieli chwileczkę czasu to pomóżcie staremu wiarusowi , albowiem ginę jak ,ciotka w Czechach" .
@Veers Zaiste tak jest, tylko z takich aplikacji korzystam ze sklepu play i nie modyfikuję ROMu. Jestem laikiem jak o android chodzi więc długo pewnie minie zanim coś tam ogarnę więcej .
A ten Bitdefender na androida jest lekki czy może sprawić problemy? Co np. Comodo skanuje przeraźliwie długo. 360 security bardzo szybko ale ma sporo fałszywych alarmów.
@skrzek: Właśnie po to bo każdy to radzi by na pokład coś zabrać. Niestety android to nie windows na którego znam aż za dobrze antywirusy. A na androidzie niestety nie znam się :P
Z aplikacji mam zainstalowane tylko gry play czy coś takiego i jedną gierkę w postaci floppy birds .
@izok1980 bardzo dziękuję właśnie nad doktorkiem się zastanawiałem bo choć aplikacji nie mam dużo bo czysty android to jednak mam zainstalowane gry play czy coś takiego i gierkę floppy birds .
Doktorek szybko skanuje? Nie muli, nie wcina za ostro baterii?
Opłaca się mieć na androidzie clean mastera i battery doctor?
Osobiście nie używam żadnego AV na Androidzie, staram się instalować tylko apki z sklepu sprawdzonych producentów, Ublock Origin w Firefox załatwia sprawę nachalnych reklam widocznych w Chrome nagabujących do “usuwania wirusa już natychmiast”. To, moim skromnym, w zupełności wystarczy aby darować sobie zamulanie Androida jakimś AV. Poza tym nie używam apek bankowych/paypal na telefonie. Podwójna weryfikacja na koto Google pozwala ZU normalnie egzystować w tym ekosystemie.
Masz w pełni rację. Dodatkowo autor sam powiedział że nie ma zamiaru instalować czegoś spoza sklepu więc nie ma żadnego sensu instalowanie AV. Poza tym nawet dla osób które pobierają coś z neta, instalują custom ROM’y to AV jest nie przydatne, nawet wręcz przeciwnie, przeszkadza i niesamowicie zamula system
@szyszek2121, @Semtex : Panowie dzięki za wszystkie komentarze . Sophos fajny, miałem go na kompie na win 7 i 10 więc i na androida powinien być ok. Ale skoro nie będę korzystał z bankowości na telefonie, instalował ciul wie czego to może obejdę się bez AV.
A jaką przeglądarkę radzicie zainstalować? Firefox czy chrome? UblockOrigin obowiązkowy bo i na kompie go mam, świetnie się sprawdza . Na razie korzystam z tej przeglądarki co mam wbudowaną heh.
dla mnie do reklam w znakomitej większości wystarcza plik hosts. Musisz mieć roota. a częste aktualizacje wspomnianego pliku znajdziesz na http://someonewhocares.org/
@Semtex@skrzek : Panowie po raz drugi podkreślam, że Wasze rady są wyśmienite Bardzo dziękuję . Bez Was to ■■■■ blada. Bo jak mówię, ja na androidzie to jak dziecko we mgle .
Chętnie skorzystam z Waszych propozycji i sugestii .
W razie czego to jak nie macie nic przeciwko, w razie problemów zgłoszę się do Was po poradę. Wy jesteście specami od tych androidów .
Lepiej jest się ich pozbyć. Clean Master to istny szpieg schowany za miotłą. Jakaś paranoja, żeby po paru minutach chciało się połączyć z ponad 60 adresami z Amazonu. http://files.tinypic.pl/i/00869/ntr8zeq77sj6.png
Bardziej zamuli niż odmuli…