Miałem Avast 4.8 który nie sprawiał problemów, automatycznie aktualizował bazę wirusów i nie miał trudności z łączeniem się z serwerem Avasta.
Ponieważ ostatnio zaczęło pokazywać się okno z komunikatem aby zaktualizować go do wersji 5.0 kliknąłem i program się zaktualizował. Niestety od tego czasu nie aktualizuje bazy wirusów mimo że ostrzega komunikatem na czerwonym le o konieczności natychmiastowej aktualizacji tej bazy.
Próby aktualizacji kończyły się niepowodzeniem. Nie było też możliwości połączenia się z serwerem Avasta jak również otworzenia strony http://www.avasta.
Po przeczytaniu rad jakie dawali inni userzy mającym z kłopoty z najnowsza wersja Avasta zastosowałem je u siebie.
Odinstalowałem AVAST, pobrałem awsClear5, uruchomiłem Windows XP w trybie awaryjnym i odinstalowałem AVAST przy jego pomocy.Zrestartowałem
kompa a następnie CCleanerem przeczyściłem rejestr systemowy a następnie pobrałem zainstalowałem i zarejestrowałem nowszą wersję AVAST-a.
Niestety, nic to nie dało. W zasobniku systemowy jest ten"różowy" Avast . Ikonka kręci się jak przy skanowaniu, przy najechaniu na ikonkę kursorem wyświetla się komunikat że ten system jest zabezpieczony ale przy próbie aktualizacji w oknie jest komunikat “nie można połączyć się z serwerem”.
Jestem załamany i jeśli ktoś mi nie pomoże pozostanie mi powrócić do starszej wersji Avasta. Ostatecznie baza wirusów jest stale aktualizowana a brak kilku nowych funkcji da się jakoś przeżyć.
Pozostaje tylko pytanie dlaczego się nie da!
Czy ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem :?: