Avast Free Antivirus - problem z wykrywaniem zagrożeń

Hej,

Zatem wejdź w zadania skanowania w programie, wybierz skanowanie pełne, ale nie uruchamiaj, lecz kliknij ustawienia. W nich zaznacz pole Skanuj wszystkie pliki i zatwierdź zmiany. Teraz wyniki powinny się pokrywać. Poniżej screeny.

4de84b6e9a23.png 7992ba42c782.png

Dr.Weba najlepiej używać w trybie awaryjnym bądź uruchamiać z bootowalnej płytki.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Tak zaznaczyłem. Potestuje, Dzieki

na pewno instalowałeś tego darmowego ?

Racja - byl trial. Mam darmowego - przeskanowałem. Działa.

Ale mam pytania:

1. Jest jakas opcja by nie ściagac go ponownie za każdym razem ze świeżymi bazami? Jest jakaś możliwość uaktualnienia instalki? 

2. Gdzie znajduje sie kwarantanna?

3. Znalazl mi 3 zagrożenia Trojan do programu Napiprojekt, backdoor do chomikuj i adware do firefoxa - czy to nie cos groźnego? Myślałem że pewne programy, które pobieramy z zaufanych źródeł są pewne… (Avast ich nie wykrył)

4. Czy usunięcie tych skladników programów nie naruszy ich działania?

Hej,

Niestety nie - trzeba za każdym razem ściągać nową wersję.

W folderze %USERPROFILE%\Doctor Web\DrWeb CureIt Quarantine.

Bardziej mi to wygląda na fałszywe alarmy. Generalnie nie przejmowałbym się tym za bardzo.

To już musisz sprawdzić samodzielnie - nie da się tego przewidzieć i mieć 100% pewności, że działanie będzie niezakłócone.

Pozdrawiam,

Dimatheus

hałabała

możesz jeszcze zrobić skanowanie  malwarebytem

http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebytes-AntiMalware,Program,Windows,13117.html

pobierasz tam gdzie pisze wszystkie wersje z prawej ,

podczas instalacji odznaczasz wersję PRO. 

http://wstaw.org/m/2012/12/29/2012-12-29_005346.png

i robisz skanowanie ,przynajmniej będziesz pewny czy coś znajdzie czy nie :wink:

PS.

możesz go spokojnie razem z avastem używać ,one się uzupełniają ,

a tym Dr. Veb wystarczy jednorazowe skanowanie

Dimatheus: W folderze %USERPROFILE%\Doctor Web\DrWeb CureIt Quarantine. - w tej lokalizacji nie ma plików a zostały usunięte! GDzie są? Tam jest tylko raport

Hej,

Pytanie, czy pliki w programie zostały przeniesione do kwarantanny, czy może po prostu zostały całkowicie usunięte. Jeśli to drugie, to oczywiście plików w katalogu kwarantanny nie znajdziesz.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Przeniesione, a ich tam nie ma.

Hej,

Ewentualnie sprawdź w tej samej lokalizacji, ale dla innych użytkowników.

W jakim trybie uruchamiałeś program?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Co oznacza w jakim trybie?

Nie mam innych użytkowników na tym komputerze

Hej,

Czy w normalnie uruchomionym systemie czy może w trybie awaryjnym? I czy pozwoliłeś programowi na zwiększenie swoich uprawnień - domyślnie program prosi o takie coś.

A konto administratora?

Pozdrawiam,

Dimatheus