Avast i brak procesu ashDisp.exe


(Sasori15) #1

Witam. Jak większość wie, to dzięki temu procesowi widzimy obrotową ikonkę Avasta w trayu. Proces ten chyba odpowiada też za to, czy jest włączona ochrona dostępowa. Mi po uruchomieniu komputera proces nie uruchomił się. Ba! Zniknął mi z systemu! Wiem, że pomoże reinstalacja Avasta albo Przywrócenie Systemu, ale czy jest inny może sposób na przywrócenie tego procesu? Mam Windę XP jakby co ;p

Pozdrawiam.


(Chillout) #2

zobacz czy nie blokuję Ci go firewall


(mareksolak) #3

Start > uruchom > msconfig > uruchamianie i zobacz czy jest tam ten proces - jeżeli jest wyłączony to włącz , jeżeli go nie ma to ...

Start > uruchom > regedit > idź do klucza LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run > ppm > nowy > wartośc ciągu > zmień zazwe > avast

ppm na nowy wpis > modyfikuj > C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashDisp.exe

  • jeżeli zrobisz wszystko poprawnie wpis pojaw się w Start > uruchom > msconfig > uruchamianie i po restarcie ikona avasta będzie w trayu

A tak na marginesie , jest jeszcze droga na skruty tzn. odpalasz proces ręcznie - start > uruchom > C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashDisp.exe i też proces ruszy


(Seba86mu) #4

Miałem ten sam problem półtora roku temu. Na szczęście go rozwiązałem :wink: -> TUTAJ.


(Sasori15) #5

Dzięki, już działa. Gapa ze mnie, nie popatrzyłem do katalogu Avasta w poszukiwaniu tego pliku ;p


(Kuglindarek) #6

mareksolak ,

witam jestem nowym i bladym użytkownikiem mam problem z tym ashdisp.exe próbowałem twoim tropem

Start > uruchom > regedit > idź do klucza LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run > ppm > nowy > wartośc ciągu > zmień zazwe > avast

ale po RUN nie mam ppm? please help me

kuglindarek@gmail.com


(Leon$) #7

ppm - prawy przycisk myszy

:slight_smile: