Avast i dziwny problem z "Minecraft"


(Galaxy071) #1

Witam :smiley:

jak wiecie gra minecraft się coraz bardziej rozprzestrzenia, od dłuższego czasu zacząłem w nią "pykać" ale aż do zmiany antywirusa z AVG na Avast'a ;d

Nie wiem dlaczego ale minecraft nie chcę się wgl. uruchomić od zmiany antyvirusa :confused: ale nie tylko on szwankuje Minecraft, Minecraft World (inna odmiana, ale ja tu nie o tym ;p) oraz AQQ wgl. nie chcą odpalić. Odpalają gdy "Wyłączę osłony avast"

Od razu powiem że w ustawieniach jedynie wyłączyłem dźwięki (nie lubie jak "avast gada")

Próbowałem też dodać programy które nie chcą odpalić do "Wyjątków" ale nic to nie dało. Nie wiem dlaczego tak się dzieję, na drugim komputerze zmieniłem antyvirusa z Microsoft Security na Avasta i ten dziwny problem się nie pojawił (minecraft odpala, aqq również) U znajomych również wszystko ładnie chodzi

Proszę o pomoc ;d


(Dimatheus) #2

Hej,

Na początek odinstaluj program posługując się narzędziem Avast Uninstall Utility - uruchamiamy je w trybie awaryjnym. Po restarcie przeczyść dysk oraz rejestr programem CCleaner, a następnie zainstaluj program Avast jeszcze raz.

:arrow: Z jakiego systemu korzystasz?

:arrow: Instalacji dokonujesz z konta o uprawnieniach administratora?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Galaxy071) #3

Zrobiłem to wszystko i nadal nic

wciąż nie chce mi się otworzyć ;d

AQQ się wiesza na "Generowanie listy kontaktów"

a minecraft nie chce się wgl. uruchomić (znaczy mogę się zalogować ale jak ma wyskoczyć logo mojanga (format podajże .jar) to mam czarny ekran i java siada). Bez osłon normalnie się uruvhamia ;d

Mam Windowsa XP


(Dimatheus) #4

Hej,

:arrow: A w jaki sposób odinstalowywałeś poprzedni pakiet zabezpieczający, czyli wspomnianego AVG? Poprzez oprogramowanie AVG Uninstaller czy przy pomocy deinstalatora programu? Być może pozostały jakieś śmieci po tym programie, które zakłócają poprawną pracę Avasta.

:arrow: Instalacji dokonujesz z poziomu konta administratora?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Galaxy071) #5

@kamil10506

Dodałem je do zaufanych i nic

@Dimatheus

:arrow: Przy pomocy deinstalatora ;d

:arrow: tak z administratora


(Galaxy071) #6

okazało się że są 2 pliki po AVG nadysku C, skasowałem je :smiley:

efekty:

Bez zmian... nadal nie chcą się uruchomić ;d

Zreinstalowałem avasta i nic (na nowszą wersję)

Zaraz się pobawię i spróbuję sprawdzić która osłona to robi (bo może to przez jedną osłonę)

@Edit:

Sprawdziłem, nie uruchamiają się tylko gdy jst włączone "Monitorowanie zachowań" gdy je wyłącze normalnie działają

wiem że jeżeli wyłącze monitorowanie to komputer może być zagrożony ;d (nie będzie skanowało pliku jaki otwieram itp) dobrze rozumiem?


(system) #7

Wejdź w ustawienia zaawansowane monitorowania zachowań-> ustawienia ogólne-> podejmowanie działania-> przestaw na zapytaj i OK.-jeśli oczywiście tak nie masz.

Może wtedy będzie pytał i doda do zaufanych- wiem że robiłeś to sam ale zawsze możesz spróbować.

Jeśli chcesz wyłączyć MZ to odpal instalator i przy instalacji odznacz ten moduł.


(Dimatheus) #8

Hej,

Wykrył je program AVG Uninstaller czy sam je znalazłeś? Jeśli to drugie, uruchom w trybie awaryjnym program AVG Uninstaller - coś musi być na dysku, co powoduje zakłócenia w pracy Avasta.

Bardzo dobry pomysł - to świetna zapora - sam używam jej w połączeniu z Avastem na WinXP. Wyłączanie zapory nie jest potrzebne - Comodo sam powinien to zrobić. :slight_smile:

:arrow: Podaj dokładną ścieżkę do folderu, w którym zainstalowany jest Avast.

:arrow: Czy w Avast'cie masz włączony Sandbox?

:arrow: Czy wyjątki procesów dodajesz w ustawieniach modułu Monitorowania zachowań?

Pozdrawiam,

Dimatheus