Avast! nie uruchamia się przy starcie systemu


(Mkocembka) #1

Jak w temacie.

Antywirus nie uruchamia mi się przy starcie systemu (nie ma ikonki w prawym, dolnym rogu obok zegarka). Możecie mi powiedzieć, co zrobić, aby się uruchamiał? [-o<


(adam749) #2

Spróbuj ponownie go zainstalować.


(Mkocembka) #3

erm, a nie ma może jakiegoś innego sposobu?? Bo wolę dopiero gdy nie będzie nadziei go re-installować.


(adam749) #4

Przeskanuj dyski skanerami online, bo może złapałeś jakiegoś wira.


(Spandau) #5

Chyba trzeba będzie przeinstalować możesz podać logi z

HijackThis

Combofix zobaczymy czy nie ma jakiejś infekcji


(Mkocembka) #6

log z HJT

http://wklej.org/id/a0c78a14af


(pakierhakierxd) #7

lepiej sobie kup cos takiego i nie bedziesz mial problemow avast przepuszcza duzo wirow itp http://www.allegro.pl/item400370692_za_ ... _2008.html 8.3 za pół roku ochrony:)


(Dawiddek55) #8

a może on jest włączony, tylko nie pokazuje się ikonka???

Wciśnij razem alt+ctrl+delete, zakładka procesy, zobacz czy nie ma tam procesu Avast.exe lub coś podobnego, jak robiłeś log to avast był wtedy włączony.


(Spandau) #9

Kosmetyka usuń ten wpis w HJT

Uruchom HijackThis - Do a system scan only - w oknie programu pokaże się log - zaznacz kratki przy podanych wpisach - klikasz Fix checked

Pobierz Combofix ale nie uruchamiaj wklej do notatnika:

Zapisz plik jako CFScript.txt najlepiej aby ikonka tego pliku znajdowała się obok ikonki ComboFix.exe

Przeciągnij i upuść plik CFScript.txt na ikonkę ComboFix.exe powinno rozpocząć się usuwanie po tym daj log na forum.

Usuń ręcznie folder C: \Qoobox , usuń instalkę Combofix z dysku.


(Lightextract) #10

daniel241190 żaden antywirus nie da Ci 100% ochrony przed szkodnikami.

Ja osobiście nie zapłaciłbym za oprogramowanie antywirusowe, chociaż wydaje mi się, że producenci oprogramowania antywirusowego mają dość dużo roboty.

Wejdź w Dodaj/Usuń programy, wybierz Avasta, następnie wybierz opcję " Napraw " .

Uruchom ponownie komputer

Sprawdź, czy to coś da.

Możliwe, że wyłączyłeś samoobrone Avasta, dostał się jakiś wirus do systemu i go całkiem wyłączył.

Wejdź do katalogu Avasta - C\Program Files\Alvil Software\Avast ( domyślnie ) i włącz jego skaner na żądanie poprzez plik ashAvast.exe. Poczekaj, aż Avast przeskanuje pamięć i uruchomi się prosty interfejs Avasta.

Wejdź w Menu i wybierz " Ustawienia ", następnie " Rozwiązywanie problemów " odznacz " Wyłącz moduł samoobrony Avast! ", jeżeli jest ta opcja zaznaczona.

Właśnie zbadałem log, który dałeś i przyglądając się procesom Avasta, zauważyłem że nie ma procesu odpowiadającego za GUI programu. Właśnie to jest ten problem - nie ma tego procesu, nie ma ikonki w trayu na pasku.

Plik ten to ashDisp.exe . Spróbuj go znaleźć w katalogu programu, jeżeli będzie, to spróbuj go włączyć i zobacz, czy ikonka w trayu się pojawiła. W tym przypadku zwyczajna Naprawa poprzez Dodaj/Usuń może coś da.

Na razie nie ma co więcej kombinować. Jak odpowiesz, że problem nie zniknął, ale [...] to wtedy pomyśli się.


(Mkocembka) #11

Jupi, porada Luki_2 zadziałała. I, jak się okazało, anty-wir był włączony cały czas, tylko nie było ikonki w Trayu. Wielkie dzięki za pomoc, jestem wdzięczny :smiley: