Avast-oslona www i blokada stron


(Lammermoor) #1

Chcialabym zapytac czy jedynym rozwiazaniem jest wylaczenie oslony stron www w Avascie?-chyba nie po to ja dodano do programu?Przy wlaczonej nie moge otworzyc zadnej strony,czy jest na to jakis sposob?


(Maniooo666) #2

Witam,

Dziwne, ale u każdego działa to inaczej.

Często na forum pojawiały się wątki,

że GG wywala jakieś komunikaty podczas otwierania wiadomości (też tak miałem),

ale na innym kompie już tak się nie działo.

U jednych pomagało wyłączenie tego dostawcy, ale np. u mnie nie.

Jednak ostatnio Avast mi się zaktualizował i już wszystko gra,

osłona WWW włączona i jest OK.

Robiłaś aktualizację?


(Lammermoor) #3

Tak,robilam wczoraj i jakies 2 tygodnie temu tez.Caly czas mam ten problem,jak ja wlacze nic sie nie otwiera.


(Marsmo) #4

Tak maniooo - ale wtedy, jeżeli już - to za ten ewentualny defekt - odpowiadałby moduł "komunikatory" - a nie "ochrona www". Każdy z tych modułów rządzi się osobnymi ustawieniami.

Co prawda i tak mam dziwne wrażenie, że jak zwykle to GG miało problemy, o których nadmieniasz - a nie biedny Avast! :wink:

Jagodka - przede wszystkim sprawdź ustawienia modułu "ochrona www". Czy korzystałaś z funkcji własnej konfiguracji - czy też nie i korzystasz z ustawień domyślnych?

Czułość powinnaś mieć ustawioną na normalną.

Jeżeli nie grzebałaś we własnych ustawieniach, to domyślne powinny wyglądać tak, jak poniżej - warto je mimo wszystko sprawdzić!

Podam tylko te - które powinny być zaklikane!

Zakładka Podstawowe

Włącz skanowanie sieci - zaptaszone

Użyj inteligentnego skanowania strumieni - zaptaszone

Skanowanie sieciowe

Skanuj wszystkie pliki - zaptaszone

Wyjątki

nic nie zaznaczone

Blokowanie URL

nic nie zaznaczone

Zaawansowane

Praca automatyczna w tle - zaptaszkowane

Teraz sobie posprawdzaj... :slight_smile:


(Lammermoor) #5

Tak mam,juz sprawdzalam wczesniej,tylko jeszcze jest zaznaczone;ignoruj komunikacje lokalna-nie sprawdzalam jak sie zachowa przy wylaczonej opcji,moge zobaczyc,ale czy to bylby ten problem?Wczoraj jakims cudem dzialalo przez jakis czas,dzis juz nie.


(Filip336) #6

U mnie od kilku dni też nie chciały sie otwierać żadne strony-skutkowało dopiero zatrzymanie całej osłony dostępowej! !!


(Maniooo666) #7

Witam,

Hehe, no i właśnie to jest najdziwniejsze.

Otóż moduł od komunikatorów działał bez zarzutu.

Za to z faktu, że GG jest dość mocno sprzężone z IE,

właśnie moduł WWW wywalał mi niestworzone komunikaty, takie jak tu:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=20094

Jak wspominałem, niektórym pomagało to, co debek podał w przedostatnim poście,

u mnie to jednak nie skutkowało.


(Carolin6) #8

Może ktoś mi powie czy osłona www w awaście działa także w win98? :roll:


(Xiao19) #9

dorzuce od siebie ochrona ustawiona na normal przepuszcza

czesc wirkow (testowalam na wirkach, trojanach)

wiec wybor nalezy do was albo w miare dobra ochrona na maxa

albo sitko

niestety


(Marsmo) #10

Tak Karo - ja mam właśnie win98 - i wszystkie 4 moduły ochrony rezydentnej działają mi (czyli są aktywne). :slight_smile:

Z Avastem nie miałam problemów od instalki - czyli gdzieś od końca grudnia.

U mnie Kamciu jest wszystko OK! :wink:

Nie dość, że się na kompie nic nie dzieje - co świadczyłoby o bytności wirów - to jeszcze mam fobię i co tydzień - w weekend (bo to trwa ze dwa dni) zapuszczam wszystkie możliwe skany online - bywa, że jest ich mocno kilkadziesiąt. Do tego przeglądam wszystkie pliki i foldery... ręcznie. :rotfl2: No i jest cacy... :stuck_out_tongue:

Wszystko jest kwestią doświadczeń i przypadków - oczywiście moooocno subiektywnych! :lol:


(Pzontek) #11

Ja musze powiedzieć że miałem dokładnie taki sam problem co Jagodka, pomogło mi przeinstalowaie avasta na nowszą wersje, dostępną zresztą w vortalu