Avast -problem


(Roseng) #1

Zainstalowałem avasta ale całyczas uruchamia sie osłona rezydenta i skanuje moj komputer juz to trwa 3 godziny a komputer mi zamula, czy to musi byc włączone bo jak wylacze to jest biala ikonka??

Co zrobic zeby nie muliło


(Xiao19) #2

to jest Avast! 4 i musi mulic

jak chcesz dokladnie skanowac niema innej rady

jak nie ustaw na skanowanie zwykle nie gruntowne

po 2 ustaw ochrone w tle na wyzsza niz standardowo bo

bo inaczej masz sito na kompie w psotaci Avasta!

dziur hehe


(Roseng) #3

dzięki Kamcia juz lepiej, ja ustawiłem na wysokie wszystko, teraz juz chodzi o niebo lepiej. Pozdrawiam pa


(Marsmo) #4

Prawidłowo skonfigurowany Avast (czyli nawet w myśl ustawień domyślnych) nie ma prawa mulić! :twisted:

Osłona rezydentna sama się nie uruchamia i nie skanuje kompa w trybie " neverending story". Ochrona w we wszystkich modułach rezydentnych winna być ustawiona na tzw. "czułości normalnej", niewskazana jest wysoka, bo uniemożliwia normalne funkcjonowanie w sieci!

Objawy jednoznacznie wskazują na zaburzenia osłony P2P! :twisted:

Nie chcę być złym prorokiem, ale coś się nie bawi... albo bawi się z dodatkowymi nieproszonymi gośćmi! :twisted:

Opieram swoje stwierdzenia na własnym grzbiecie, bo Avast'a mam na wyciągnięcie łapy - a i jestem po przeczytaniu całej literatury na temat tego FW w sieci! :twisted:


(P.Piotrek) #5

... to jest chyba lekka przesada ...

Avast wcale NIE musi mulić! Od jakiegoś czasu używam tego właśnie Avasta na standardowych ustawieniach na moim super szybkim komputerze (jak widać z opisu!) Wcale nie muli! Jak na razie jestem zadowolony jeśli chodzi o ochronę Antywirusową (wcześniej używałem Norton AntiVirus)


(lazikar) #6

Kamcia poprostu nie ma przekonania do tego antyvirusa i dlatego tak mówi. Ale co prawda to prawda nie powinien mulić. Nie ma tu żadne musi. :smiley:


(Maniooo666) #7

Witam

zgadzam się w 100%. Korzystam i potwierdzam.

niestety tu nie mogę się zgodzić. Mam sieć lokalną w domu + udostępniony Internet,

i nie zauważyłem żadnych (powtarzam: żadnych) utrudnień w korzystaniu czy to z otoczenia sieciowego,

czy z udostępnionego netu.


(Kubablachy) #8

ochrona rezydentalna to przecież podstawa działania każdego dobrego antywira. Ja tylko dołącze sie do postów że to raczej nie wina tego antywirusa że ci muli komputer (ja sam mam sprzęt słabszy od twojego - prawie dwuletni) mam go zainstalowanego (ustawienia standartowe) cały czas działa w tle, ale spowolnienia pracy sprzętu sie nie mogę dopatrzyć (no chyba że chodzi jeszcze przeglądarka, fotoszop, i jet audio na raz)

Myślę że problemu trzeba szukać gdzie indziej.


(Johny) #9

Ja też mam Avasta,sam się uaktualnia,możesz mieć żle poustawiane jakieś opcje,kompa mam też dwuletniego i za chwilę będę musiał zrobić upgrade,nie mam żadnych problemów gdy Avast jest uruchomiony

mam Celeron 400+128 Mb Ram+Nvidia Vanta 16 MB


(Marsmo) #10

Maniooo - mówiąc "sieć" - miałam na myśli tę globalną sieć, czyli internet! :slight_smile:

No i wcale nie mówiłam, że muli - natomiast byłam za tym, by te ustawienia, były mimo wszystko na poziomie "czułości normalnej" (stopień ustawienia w konfigu Avasta). Podwyższenie tegoż nic nie daje w zakresie ochrony, a może dać brochy w postaci utrudnienia połączeń i przepustowości neta! 8)


(Maniooo666) #11

Witam,

w tym punkcie droga Waterproof zgodziłem się z Tobą w pełni już w poprzdnim poście. :slight_smile:

na pewno masz częściowo rację, gdyż:

nawet sami twórcy programu nazwali ten tryb paranoidalnym , więc coś w tym jest.

Jednakże napisałaś, że:

a to już chyba mija się z prawdą, bo jednak w tym trybie program robi kilka innych rzeczy,

choć masz rację, że to raczej dmuchanie na zimne, niż realne korzyści.

ja też! :slight_smile: Net jest na obu kompach, no obu jest też Avast i nie ma żadnych utrudnień na żadnym z kompów.

Jednakże napisłaś:

więc nie musi i chyba wszystko wyjaśnione.

U mnie działa oki na Wysokim, jeśli ktoś ma problemy, to może zgodnie z Twoją radą zmniejszyć.

A na koniec:

hmmm, to już zupełnie dziwne, powinno odnieść skutek zupełnie odwrotny.

Moja teoria jest taka, że Avast generował bazę VRDB w czasie pracy,

a nie np. w czasie, gdy komp nie był obciążony, i stąd to mulenie.

Baza została stworzona, komp przestał mulić, tyle tylko,

że prawdopodobnie za 3 tygodnie "problem" się powtórzy.

W takim wypadku RosenG wystarczy w opcjach programu zmienić ustawienia VRDB

np. na wykonywanie w trakcie pracy wygaszacza ekranu i już. :slight_smile: