Witam,
jak w temacie, antywirus Avast przeniósł plik powershell.exe do kwarantanny, a jest mi on potrzebny do wywołania polecenia w terminalu do skonfigurowania narzędzi programistycznych niezbędnych do mojej pracy (m.in. NativeScript, gdyby ktoś był bardzo ciekawski ) .
Problem polega na tym, że gdy wchodzę do kwarantanny Avasta, to nie mogę w niej znaleźć powyższego pliku, żeby go odzyskać i dodać do wyjątków.
W związku z powyższym, moje pytanie jest następujące: jak temu zaradzić? Jak odzyskać ten plik i co zrobić, żeby Avast nie blokował mi poleceń z powershella? Czy dodanie do wyjątków by pomogło? Czy może lepiej na ten czas wyłączyć ochronę?
Ale pojawił się taki komunikat czy też snujesz domysły, że to Avast przeniósł do kwarantanny?
Tak, taki komunikat wyświetlił się, gdy chciałem wykonać polecenie powershella w cmd
A jakiego pakietu Avasta korzystasz? A programu darmowego Avast Free? Jakie moduły masz zainstalowane i aktywne?
Korzystam z Avasta Free, a co do modułów, to mam aktywne: osłona plików, monitorowanie zachowań, osłona www, osłona poczty (o ile dobrze zrozumiałem, co miałeś na myśli).
Poza tym przymierzam się do usunięcia tego antywirusa i zamianie na nowy, z tym że nie wiem czy mi nie przepadnie ten plik powershell.exe i właśnie dlatego chcę go najpierw odzyskać.
Dzięki za pomoc
Myślę, że mój komputer działa teraz lepiej.
Tak, wszystkie aktualizacje z Windows Update mam zainstalowane, a poza tym sprawdziłem spójność plików systemowych w cmd i jest wszystko ok.
Powershell odzyskany, a komenda, którą chciałem w nim wykonać wykonała się bez problemu
Pozdrawiam
Tak, zamieniłem Avasta na coś innego. Właśnie testuję Kaspersky’ego Free. Dam znać za kilka dni o tym, jak wpływa na wydajność. Póki co, komp działa bez zarzutu
Powershell jest dość powszechnie wykorzystywany przez exploity, a ostatnio te, które nazywa się tzw. bezplikowymi. Widocznie Avast zbyt nadgorliwie potraktował ten proces i skutecznie go unieszkodliwił. To plik systemowy i być może dlatego nie jest widoczny w kwarantannie. O tu przykład niedawnego artykułu w tym temacie