Witam, jak w tytule na okrągło wyskakuje mi okienko avasta informujące o wirusach na komputerze. Oto mój log http://wklej.org/id/286045/ Proszę o pomoc w pozbyciu się wirusów.
Próbowałeś przeskanować kompa przed uruchomieniem systemu?
Tak już to zrobiłem i dalej wyskakują te same wiry.
Pobierz DR Web Cure It i przeskanuj system i pousuwaj to co znajdzie, bo masz strasznie zainfekowany komp.
Zastosuj Combofix.
Przed uruchomieniem odinstaluj wszelkie programy tworzące wirtualne napędy (Daemon Tools, Alcohol itp.) oraz usuń sterownik SPTD narzędziem SPTDInst z opcji Uninstall (jeśli będzie zszarzałe, to OK).
Podczas pobierania i skanowania Combofixem należy wyłączyć wszelkie antywirusy i firewalle.
Pokaż log.
Komputer odmawiał posłuszeństwa ale w końcu udało się i wykonałem wszystkie powyższe zalecenia, a to mój log z Combofixa http://wklej.org/id/286521/
Ile tego powywalało… :shock:
Otwórz Notatnik i wklej do niego:
Plik zapisz pod nazwą CFScript , najlepiej w tym samym folderze co Combofix.exe
Przeciągnij i upuść ikonkę CFScript.txt na ikonkę Combofix.exe
Powinno się rozpocząć usuwanie.
_ Potem dajesz log z usuwania Combofix. _
mi się wydaje że to jest coś w stylu bomby zegarowej … wczoraj było oki - dzisiaj juz nie … zoabczcie ile problemow dzisiaj na avascie ? :}
Usuń jeszcze ręcznie plik: c:\documents and settings\NetworkService\Dane aplikacji\pdytbs.dat
Poza tym w logu jest czysto.
Wykonaj: Start -> Uruchom… -> Combofix /uninstall
Uruchom OTL i kliknij w nim Cleanup.
Wykonaj pełny skan Dr.Web CureIt.
Gdy będą wirusy, pokaż raport.
Wyczyść rejestr i dysk CCleaner oraz wyłącz nim zbędniki z autostartu (Narzędzia -> Autostart).
No i ogólna aktualizacja:
-
system do stanu Service Pack 3.
-
Internet Explorer do wersji ósmej (nawet nieużywany wymaga aktualizacji, gdyż wpływa on na pewną część funkcji w systemie)
-
usuń stare wersje Javy i zaktualizuj ją za pomocą JavaRa
Zostały mi jeszcze do zrobienia aktualizacje, tylko że komp bardzo długo się uruchamia - od razu pokazuje się pulpit z ikonami, procek cały czas nad czymś pracuje i po minucie lub nawet później jest melodyjka od XP