AVG / Avast czy Avira - który polecacie?

AVG / Avast czy Avira - który antywirus polecacie ? Do zwykłego użytkowania domowego" obecnie korzystam z avasta i nie ma problemów ale czy te na vortalu mające wyższe oceny są lepsze ?

Zostań przy Avaście.

Który program wybrać? To wszystko zależy do czego wykorzystujesz komputer… Wszystkie trzy jak na darmowe antywirusy mają przyzwoitą skuteczność. Nie da się wskazać, który z nich jest lepszy, bo każdy jest lepszy w czymś innym. Dla przykładu Avast ma słabą ochronę “real time”, za to dobrze radzi sobie z zainfekowanymi linkami, również posiada dużo modułów. Avira dla przykładu ma bardzo dobrą “heuristic” tzw. blokowanie nieznanych jak dotąd wirusów, za to sama avira ma mało funkcji i nie jest po polsku. Natomiast AVG posiada przyzwoitą skuteczność, posiada również dużo modułów obronnych, jednak tworzy dużo procesów w systemie, dzięki czemu potrafi czasami “przymulić”. Do wybranego antywirusa warto zainstalować dodatkowo firewall’a od siebie mogę polecić “PrivateFirewall”.

@Furgon byłeś :arrow: http://www.dobreprogramy.pl/Test-darmow … 21381.html U mnie Avast, zdecydowanie. Oby się znów jakie sprzeczki nie rozpoczęły bo :arrow: najlepszy-antywirus-t518858.html :frowning:

@xyzzyx

A mogę wiedzieć jaki jest sens podawania testu z 2011 roku?

Jak wiadomo test testowi nie równy, w jednym wygra Avast, w drugim Avira, w trzeci AVG, to wszystko zależy od metody testowania przez daną “organizację”. Najlepiej samemu przetestować dane programy i wyciągnąć wnioski, który dla Ciebie jest “najlepszy”. Ludzie z reguły w Polsce najczęściej z darmowych programów wybierają Avast’a. Większość społeczeństwa po prostu nie interesuje się bezpieczeństwem, a Avast jest dobrze wypromowany w Polsce, stąd pada na niego wybór. Większość moich znajomych usłyszy antywirus i pierwsze co przychodzi im na myśl to Avast. Czy to dobrze że tak jest? Sam nie wiem, ale Avast to dobry produkt, mogę jednak stwierdzić, że znam (dla mnie) lepsze darmowe odpowiedniki, ale dla każdego jest lepsze co innego. Prawda jest taka, że każdy chwali to co ma, niezależnie czy jest to dobre czy złe.

@Face-dlatego napisałem że tak najlepszy-antywirus-t518858.html z reguły kończą się takie posty. Ja nie promuję Avasta, napisałem co aktualnie używam(używałem kiedyś również inne) i wszystko. W drugim moim linku p. Mod napisał

i pewnie miał rację.

-tu biję się w piersi, pomyliłem się. Chciałem podać ten http://www.dobreprogramy.pl/Test-bezpla … 28720.html a nowszego jeszcze chyba nie było. I na koniec-dla mnie zawsze bardziej miarodajne są opinie kolegów z kilkoma tysiącami postów na liczniku(bez urazy).

Skorzystaj z wyszukiwarki takich tematów jest pełno. To raz, a dwa korzystaj z tego programu który ci najbardziej odpowiada.

Ja tam nie polecam avasta i to nie jakaś tam sprzeczka tylko rzeczywista prawda wystarczy jak tylko wziąłem pendriva od znajomych czy kartę pamięci,którzy mając ten pakiet avasta wirusy były widoczne gołym okiem.To ja dziękuje.

Keyloggery też przepuszcza.Poza tym wystarczy się zorientować i zobaczyć nawet na tym forum dział bezpieczeństwo i prześledzić logi i problemy użytkowników i zwrócić uwagę,że najwięcej znajdzie się tych problemów z avastem to już powinno mówić jaki to dobry jest pakiet skoro później to widać jak userzy zwracają się z prośbą o pomoc,bo kisi im się coś w systemie i to ma być dobry antywirus ?? [-X dobre sobie.

Ps.A tak propo byłem jeszcze u jednego znajomego coś mu muliło wysokie pingi tnący net.Co zrobiłem zalogowałem się na router.Patrze tam,a tam same jakieś dziwne podłączone adresy ip,a żadne aplikacje w tym czasie nie były włączone.Odrazu skan inny antywirem i 19 zagrożeń.I tak właśnie chroni avast jest czysto w systemie chroni,a co do czego jest co innego.Tylko czekać na objawy jaki to dobry pakiet.

Nie znajdziesz antywirusa, który niczego by nie przepuścił.

@Up

No,ale jakby nie było te wszystkie zagrożenia co po wpuszczał avast jakoś inne antywirusy nie miały problemu i odrazu usunęły te zagrożenia z miejsca.

Wiadomo,że nie ma 100% gwarancji zabezpieczenia,ale bez przesady to co przepuszcza avast to nic innego jak dziurawe sitko skoro inne antywiry nie robią problemu.

Może wyjaśnisz co trzeba robić aby stać się posiadaczem tych “19 zagrożeń”? Od ponad 2 lat korzystam na swoim komputerze z programu avast i nigdy nie miałem takich problemów.

System kupa kiedy admin ■■■■… chyba tak to szło.

@up

Aha.Czyli idąc twoim tokiem myślenia to po co nam antywirus ?

Skoro będzie dobry admin to i żadnego zabezpieczenia nie trzeba.

Poza tym jeśli coś ściągniemy i będzie to plik czysty,bo tak nam mówi antywirus i go uruchomimy,lecz później okaże się co innego i niestety wtedy potrafi się mieć twardą kupę gdy ma się sraczkę.

Każdy może się pochwalić nie miałem żadnych zagrożeń,bo nie ściągam,a przeglądam kilka stron typu bank,wp,onet,interia itp.

Inny antywirus wpuści ci inny syf, którego reszta nie przepuści.

Nie ma w świecie nic idealnego.

Odwołam się wyników AV-Comparatives obrazujących spadek wydajności pracy komputera pracującego pod kontrolą programu antywirusowego. Najwyższe możliwe wyróżnienie ADVANCED+ otrzymał F-Secure

Racja. Ja osobiście zastanawiam się nad rezygnacją z avasta. Od paru dni zaczął mi się zawieszać komputer. Zaczynałem obawiać się o hardware. ale kolega polecił mi skan programem Dr Web CuireIt!. Aplikacja znalazła trojana w katalogu systemowym (nie pamiętam ścieżki, ale zawarte w niej były katalogi drivers i harddisk.). Przeskanowałem ponownie komputer w trybie awaryjnym i na razie jest dobrze.  :-)​