Witam.
Jak w temacie. Obecnie korzystam z Avast, ale słyszałem, że nie jest on taki dobry jak np. Avira czy Comodo. Który z tych wymienionych w temacie jest lepszy ??
Witam.
Jak w temacie. Obecnie korzystam z Avast, ale słyszałem, że nie jest on taki dobry jak np. Avira czy Comodo. Który z tych wymienionych w temacie jest lepszy ??
Jeśli chodzi o samego antywirusa - to z całą pewnością Avira. Jeśli chodzi Ci o cały pakiet, to darmowy Comodo Internet Security również jest bardzo dobrym rozwiązaniem, bo sam antywirus do cudów nie należy. Sam posiadam Avirę, jednak to zależy od użytkownika - jeśli działasz z głową, to i Avast wystarcza. Jak bez głowy, to nawet jakbyś wybrał najlepszego płatnego antywira - to nawet on Ci nie pomoże.
Od czasu do czasu testuję w/w.
Avast - jest PL, łatwa obsługa, chroni pocztę, błyskawiczne aktualizacje bazy wirusów oraz kilka trybów skanowania.
Avira - jest co prawda lżejsza ale nie chroni poczty, nie jest PL, ma częste problemy z aktualizacją bazy wirusów /obciążenie serwera/.
Comodo - nie najlepszy antywirus /dużo większe zużycie zasobów systemowych/, również występują problemy z aktualizacją bazy wirusów.
Jedynie Comodo Firewall jest dobry.
Obecnie mam avast! Free Antivirus 6.0.1125
Zero problemów i zero wirusów.
Dodatkowo polecam skanowanie komputera Malwarebytes Anti-Malware oraz Dr.WEB CureIt!.
Eee, powiem szczerze, że jeszcze się z tym nie spotkałem. Albo miałem jakieś dzikie szczęście, ale na 2 komputerach Avira i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby serwery były przeciążone czy coś i nie mógłbym dokonać aktualizacji. Komuś jeszcze to się przydażyło?
Chyba obecnie jest lepiej
Było dużo tematów na tym forum odnośnie aktualizacji Aviry ale podam poradniki rozwiązujące problem :
Aktualizacja ręczna Avira Antivir
Avira AntiVir Personal - Free Antivirus - konfiguracja antywirusa
Avira ma dobry skaner, ale Comodo IS jest darmowy, ma zaporę i hips, a do tego sandbox.
Najlepszym zabezpieczeniem jest jednak zdrowy rozsądek i nie uruchamianie co popadnie.
Jedynie można dodać do niego Comodo Firewall i się nie “gryzą”
Ja sam korzystałem z Aviry i nie narzekałem. Obecnie korzystam z Commodo IS z antivira i firewall i nie narzekam powiem szczerze. Fakt często bywa tak ze nie da rady się zaktualizować od razu i to jego jedyna wada ale samo korzystanie z niego jest bardo dobre. Mało zjada z pamięci i dlatego jeszcze go nie wywaliłem.
Avira , “radek8”, Avira! Prosty, jak budowa cepa i skuteczny. Używam 8 lat. Comodo dobry, ale strasznie pokomplikowane ustawienia (dla miłośników utrudniania sobie życia).
Ja mam comodo i niestety poprę Poraja (ciężko ogarnąć ustawienia), jednak chwilę posiedzisz i wszystko ogarniesz. Avasta nie polecę, a Aviry nigdy nie używałem. Miałem też swojego czasu Pande.
Nie masz co pytać innych, każdy ma swoje preferencje, każdy woli co innego. Nie uzyskasz odpowiedzi jaka by cie satysfakcjonowała. Niestety musisz sprawdzić sam. Zawsze tak było i będzie. Tak samo jak przeglądarki czy systemy ;]
Korzystałem z niego 3lata temu nie był to antywirus moich marzeń. Dużo fp, a jak przyszło co do czego, to to co miało być wykryte męczyło mi pc’ta