Avira-problem przy update


(Zoomman) #1

Dziś wyskoczył alarm że program nie robił update od trzech dni, do tej pory update robił się automatycznie. Więc zrobiłem ręcznie i czekam kilka minut i zero postępu!!


(wacek) #2

To się często zdarza.

Zmień sobie godz aktualizacji (na jakąś wieczorną)

http://antivir-polska.info/forum/viewtopic.php?t=10


(Zoomman) #3

Chyba nie przeczytałeś do końca... Nie miałem z update nigdy problemu. Tym bardzej że komp od trzch dni chodzi nonstop a ręcznie też nie udaje się zrobić!


(Rlk120) #4

To spróbuj go zresetować


(Zoomman) #5

Zresetowałem :twisted: już wcześniej i też nic.


(wacek) #6

Nie miałeś problemów a to co teraz opisujesz to co to jest :roll:

Avira ma nieraz takie zwisy ponieważ dużo osób w podobnym czasie aktualizuje baze sygnatur (domyślnie baza aktualizuje się raz na 24h dokładnie w tą godz. w którą instalowałeś antywirusa)

Zmień godzinę na jakąś wieczorną (np. 22:00) lub na poranną (7:00) oczywiście wypadało by żebyś wtedy miał wł komputer :slight_smile:

Jeżeli to nie pomoże to standardowo:

  1. Odinstaluj

  2. Przeczyść rejestr

  3. Zainstaluj ponownie


(Zoomman) #7

No wcześniej nie miałem problemów i już, ale OK. do tematu. Jeśli komp chodził 3 dni to bez problemu automatyczny update mógł zrobić a tu lipa. Jak widać na obrazku niby jest połaczony z serwerem ale nic nie ścąga i to nawet przez 8 minut! !!


(StG 44) #8

Spróbuj pobrać aktualizację ręcznie poza godzinami szczytu (po g. 22) 8) Serwery Aviry są po prostu zapchane w pewnych godzinach.


(wacek) #9

Jak to wszystko nie pomoże to zaktualizuj ręcznie ( nie mówię tu o wymuszeniu ściągnięcia baz z internetu )

http://antivir-polska.info/forum/viewtopic.php?t=245


(Zoomman) #10

Próbowałem już kilka razy i nic. Ale zauważyłem że Avira łączy się z kilkoma serwerami, no nie naraz oczywiście. Ale ma kilka serwerów np.dl3.avgate.net. i taki sam dl5, dl8, dl1, dl6 i jeszcze takie dl8.freeav.net. Troche tego jest, więc czy wszystkie serwy są pełne?


(wacek) #11

Ściągasz bazy wirusów:

Dla Windows Nt/2000/XP lub,

Dla Windows 98/Me

Update->Manual Update

Zaznaczasz ściągniętą bazę i już

I na przyszłość

:evil:


(Tomekvip22) #12

Miałem to samo pomogła manualna aktualizacja z rana :wink: Dziś już aktualizuje się sam.


(Zoomman) #13

OK. nowe bazy sciagniete :lol: i zainstalowane. Teraz czekam czy sam juz dalej bedzie robil update.

Dzieki Wam :smiley:


(Smackmybitchup) #14

hej, wlasnie z takim samym problemem do Was. Zrobiłem tak jak napisali na

i nie wiem czy to juz dobrze hula. jak nacisne "start update" to dalej nie podłącza się do serwera... czy to jest normalne ( moze ktoś u kogo aktulizacje działają spoko zobaczy co sie dzieje jak sam wymusi upate) czy dopiero po 3 dniach bedzie ok?


(wacek) #15

(Smackmybitchup) #16

już chula, mi poprostu nie ściągało wogóle wiec zmiana godz by nic nie pomogła... sciagnęłem nowy instaler bo tamten mialem stary i zrobilem to co napisali na http://antivir-polska.info/forum/viewtopic.php?t=245. takze avira dalej rulz! nara