Award bios - błąd pamięci


(Kwaite09) #1

Witam, kupiłem na allegro płyte FOXCONN K8M890M2MA-RS2H, dokupiłem Sempron AM2 2800 oraz Kingston 2x1024 800MHz DDR2

Po podłączeniu wszystkiego słychać jak odpalają się dyski twarde, DVD, wiatraki się kręcą, ale z głośnika wydobywa się 1 długi sygnał i monitor nie odpala. :frowning: Przeczytałem, że to błąd pamięci.

Teraz nasuwa się moje pytanie:

Co z tym zrobić? Jak go odpalić? Reset zworką CMOS nie pomaga :expressionless:

Dodam że mam zasilacz 420W, próbowałem na innym (400W) -to samo

Monitor jest sprawny bo na innym kompie działa bez zarzutu.

P.S. Na płycie jest zintegrowana grafika, ale ani na niej, ani na Radeonie X600 też monitor nie odpala.

..........................

hhmmmm, inną kość RAMu będę miał dopiero w poniedziałek, wtedy napisze więcej co i jak sie dzieje :wink:


(JNJN) #2

Nie krzycz, opcja EDYTUJ i popraw.JNJN

Czyli, albo coś do siebie nie pasuje, źle podłączone lub uszkodzone - sprawdź wszystko i na początek sprawdź na jednym lub innym module pamięci.


(Toffik325) #3

@kwaite09

Wyczytałem, że powinna obsługiwać pamięci DDR2 800mhz w trybie Dual. Spróbuj uaktualnić BIOS. Najlepiej nagrać na dyskietkę startową, w BIOSie ustawić bootowanie z dyskietki (ale najprawdopodobniej już masz tak ustawione) i powinno Ci go "wczytać" - dokładniej. BIOS pobierasz stąd - u mnie był błąd jak pobierałem, u Ciebie może pójdzie (albo genialna stronka Foxconna :wink: ).


(Kwaite09) #4

Już jest wszystko Ok!

Info dla innych.

kupiłem jedną kość 256MB, wsadziłem tylko procesor [z radiatorem oczywiście] i ową kość.

Było tylko jedno piknięcie z biosu [znaczy że wszystko OK] monitor załapał, zmieniłem napięcie na RAM, wsadziłem tamte dwie kości [2x1024] oraz podpiąłem twardziela, napędy grafike [bo zintegrowaną mam też], dźwięk i ŚMIGA :smiley: :stuck_out_tongue: