Pozyczylem od kolezanki dysk zewnetrzny LG XPRESS XD2 USB (HDD 2,5", SATA, 320GB). Probowalem przegrac na niego moje dane. Niestety powodowalo to pojawienie sie nastepujacych komunikatow:
W zwiazku z tym ponownie uruchomilem laptopa (nie odlaczajac dysku) co z kolei doprowadzilo do pojawienia sie nastepujacej planszy:
Plansza ta wisiala bez zmian z 20-30min - po tym czasie zalozylem ze tradycyjnie moj lapek sie wylozyl i zresetowalem komputer. Od tego momentu dysk zewnetrzny nie dziala. W momencie podlaczenia go do komputera pojawia sie na liscie dyskow, nie ma jednak mozliwosci wejscia na niego.
W zwiazku z tym mam pytanie co zrobić aby dysk znowu działał? Jak ewentualnie odzyskać z niego dane?
Bardzo dziekuje za pomoc. Znowu moge wejsc na dysk po skanowaniu. Przeczytalem instrukcje z linka. Zgodnie z nia istnieja 3 przyczyny pojawiajacego sie problemu:
Jest włączona funkcja „Włącz buforowanie zapisu na dysku” dla danego dysku. - odznaczylem te opcje ale niestety nadal problem wystepuje
Do podłączenia dysku UDMA do kontrolera użyto standardowego kabla 40-żyłowego zamiast wymaganego kabla 80-żyłowego z 40 stykami. - nie bardzo umiem to sprawdzic korzystam z laptopa Toshiba Satellite Pro U400-15O, czy jest mozliwe aby to bylo przyczyna?
W systemie BIOS skonfigurowano wymuszanie szybszych trybów UDMA. - jak moge to sprawdzic? czego powinienem szukac w biosie?
Postanowilem wszystkie dane z dysku przeniesc na komputer a nastepnie dysk sformatowac. Przy przegrywaniu plikow srednio 1 na 3 pliki nie chce sie przegrac… Pojawiaja sie nastepujacego rodzaju bledy:
Niestety plikow jest 16gb a kazdy “zly” plik wywala kopiowanie… Praktycznie sprowadza sie to do kopiowania kazdego pliku osobno. Jak zrobic to szybciej i latwiej?
Jak mam to rozumieć? czy mogę coś z dyskiem jeszcze zrobić czy kwalifikuje się jedynie do reklamacji? czy format może coś pomóc? jak zabezpieczyć dane przed formatem/reklamacją?