Awaria grafiki nvidia 9800 gt

witam

mam problem,podczas grania coś stuknęłow skrzynce,komputer wyłączył się,coś zajechało spalenizną,i start,zdycha,start zdycha.

otworzyłemgo,okazuje się żechłodzenie padło,odpadł wiatraczek.zamotowałemgo spowrotem,ale stoi w miejscu a grfika dalejnie hula,komp włącza się wg. dźwięku normalnie idzie

pytanie:

czy zdechłosame chłodzenie czy cała karta graficzna,jak to sprawdzić ??

zima-scom ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Padła grafika. Odpadł wiatraczek więc chłodzenie było za małe (w trakcie grania w grę 3d wystarczy kilka chwil żeby się przegrzało) i spaliło CI kartę jak dla mnie na 99%. Jeżeli chcesz się upewnić to możesz zaryzykować - poczekać aż wszystko w kompie przestygnie i uruchomić jeszcze raz bo póki karta jest rozgrzana to każde włączenie powoduje że się może spalić. Poczekaj aż będzie chłodna i włącz dosłownie na chwilę żeby zobaczyć czy coś się na ekranie pojawi - jak tak - karta żyje i miałeś szczęście że to tylko chłodzenie, jak nie to znaczy że zdechła cała karta (mi osobiście wygląda to na śmierć całej karty bo podłączony wiatraczek się nie kręci a to znaczy że napięcie przez kartę nie płynie).

jak podłaczyąem to ekran czarny a grafika stoi i szybko grzeje sie.

To znaczy że spaliła się grafa. No jeszcze ewentualnie mogło się spalić gniazdo do karty graficznej. Możesz dla 100% pewności pożyczyć grafikę od kumpla i sprawdzić czy pójdzie. Jak nie pójdzie znaczy że masz spalone gniazdo do grafiki na płycie głównej, jak grafika kumpla pójdzie to znaczy że masz spaloną kartę graficzną. Osobiście obstawiam spaloną grafikę.