Awaria karty graficznej

Jakies 2 godziny temu miałem awarię karty graficznej po zminimalizowaniu gierki na ekranie wyskoczyły dziwne kwadraciki, żółte oraz niebieskie. Podłączyłem monitor do drugiego komputera, okazało się że monitor jest w 100% sprawny. (Dodam, że w moim komputerze musze używać specjalnej przejsciówki, w tamtym zaś przejściówka nie jest potrzebna, ale to nie powinno mieć znaczenia). Więc - karta graficzna pierwsza diagnoza. Karta w ogóle nie daje rady uciągnąc komputera na trybie normalnym, dopiero w trybie awaryjnym jej praca jest jakoś zadowalająca, gdyby nie te denerwujące kwadraty. Karta została zakupiona 9-tego grudnia w serwisie esc.pl, o co mi chodzi? jakiś czas temu padło mi chłodzenie w tej karcie (Model: Radeon x1950) więc zamówiłem chłodzenie nowe, szybsze, bardziej wydajne. Czy na czas odesłania tej karty na gwarancji powinienem wmontować stare chłodzenie do karty graficznej? czy poprzez takie coś mogą mi tej gwarancji nie uznać? Druga sprawa jest taka, że owszem - mam wszystkie papiery gwarancyjne z wyjątkiem jednego - właśnie tej karty graficznej.Nie pamiętam nawet czy tą gwarancję dostałem, mądry po szkodzie… Co z tego, że karta ma plombe gwarancyjna “esc.pl” ? Zrobiłem błąd i ową kartę zamówiłem pół roku później. Oczywiście mogę się powołać na numer zamówienia w esc.pl ale oni wcale nie muszą tego uwzgledniać…

Bardzo proszę o rady, pozdrawiam. Aha: http://img37.imageshack.us/img37/9624/kwadratyc.jpg dołączam screen usterki, może ktoś kiedykolwiek spotkal sie z czyms podobnym. Bym zapomniał! gwarancja była trzyletnia, a zakup był w 2007 roku dokładnie 9 grudnia… muszę się więc spieszyć.

jaką temperaturę ma karta?

niską ogólnie, mniej niż 50 stopni, kolo 43-45