Awaria komputera brak obrazu

Witam

Od razu zaznaczam że pisze z telefonu i przepraszam za błędy. Coś się stało z komputerem. Mianowicie włączam komputer niby wszystko ok, żadnych sygnałów dźwiękowych, komputer działa może z 3 sekundy sam się wyłącza po chwili sam się włącza natomiast nie ma obrazu. Myszka i klawiatura się świecą więc komputer chyba się włącza. Wentylatory grafiki dzialaja, po odlaczeniu kabla sygnału od karty na monitorze pisze że brak sygnału, po włożeniu komunikat znika a obrazu dalej nie ma. Komputer to stary łup, jedynie grafika było w miarę nową ok 2 lat, to wnia karty graficznej, kabla?

Jaka karta, jaki kabel, jaki pacjent?
Zacznij, jak masz integrę w płycie, od wyjęcia karty i podepnij monitor do integry.

Kabel hdmi, grafika radeon rx 570, wymieniłem na starą radeon r7 250x leżała w szafie po wymianie na rx i na 100 % jest sprawna, to samo. Mam 2 kości ram próbowałem wyjmować po 1 i dalej to samo. Komputer się włącza bez żadnych sygnałów dźwiękowych, po ok 5 sekundach się wyłącza i znowu się włącza tyle że bez obrazu, myślę że to może być płyta główna, monitor jest raczej ok, bo wyjęciu kabla wyskakuje komunikat o braku sygnału, a po podłączeniu komunikat znika. Procesor amd phenom II, płyta główna jakiś stary gigabyte. Wiem że to już stary łup i pora na nowego ale chciałem do końca roku objechac, bo teraz mam inne wydatki, ale chyba to już koniec. Pod linkiem z dropbox film jak to wygląda https://www.dropbox.com/s/z44tek6tbnxdnth/20200712_060502.mp4?dl=0

Okej, a powiedz jeszcze jak zasilacz? Też wiekowy? Start i zgon może być od kondensatorów.

Diagnostyka wadliwie działającego komputera może być prosta, albo bardzo trudna, różnie bywa.
A najlepiej, jak posiada się wiele różnych “części zamiennych” i można je po kolei podmieniać. Jak się tego nie ma, to często nawet nie ma jak jej zrobić.
Zasilacz jest naprawdę ważnym elementem i mam pewność, że w niego zawsze warto inwestować.
Wiem też, że nawet najtańszy zasilacz potrafi wiele lat pracować dobrze przy niewielkim obciążeniu, ale nie jest to regułą. Dobry też może paść. Niemniej dobry zasilacz (a teraz mam tylko takie) potrafi odwdzięczyć się nienaganną pracą całego komputera, a słaby i tani może powodować dziwne problemy, zawieszanie, jakieś błędy na dysku, których nie potrafimy zdiagnozować, bo “przecież działa”.
Tak więc zwróć uwagę na zasilacz i jak masz możliwość, to go wymień na dobry.