Awaria kontrolera magistrali szeregowej (usb)


(Lipekson) #1

witam-stało się coś nietypowego z usb w moim pc tzn.po podłączeniu jakiegokolwiek urządzenia komp go nie rozpoznaje. w menagerze urządzeń wyświetla się komunikat o brakujących sterownikach co jest conajmniej zaskakujące bo wczoraj wszystko było na swoim miejscu.pomoc techniczna i odinstalowywanie nie pomogło...czy ktoś z was ma jakiś pomysł co zrobić z tym problemem?


(Cosik Ktosik) #2

Zainstaluj jeszcze raz sterowniki od płyty głównej. Service Pack Masz zainstalowany? Może te sterowniki się przydadzą: http://www.cdrinfo.pl/download/2015020302


(Ciupa Michal) #3

lipekson ,

jaka płyta główna?

zrób screen'a z Menedżera Urządzeń i nam go tutaj wklej

gdy podłączasz jakieś urządzenie to wyskakuje w prawym dolnym rogu ekranu komunikat?


(Lipekson) #4

sp2 a sterowniki już instalowałem,nawet uaktualnienia do nich..


(Lipekson) #5

asrock K7S41 i tak tam gdzie zazwyczaj pojawia sie komunikat o podłaczeniu np.pendriva

w którym momencie zrobić screena i jak go zrobić?


(Ciupa Michal) #6

jak masz otwarte okno w Menedżerze Urządzeń, wtedy naciskasz klawisz Prt Scr (u mnie jest nad Backspace) i wtedy wchodzisz do Paint'a, wklejasz zdjęcie, naciskasz Zapisz jako... i wtedy nadajesz mu jakaś nazwę, i zmieniasz format pliku na JPEG,JPG i zapisujesz na pulpicie, wtedy wchodzisz na stronę www.vpx.pl, naciskasz na przeglądaj, wybierasz to zdjęcie i naciskasz upload, a nam podajesz tylko link do zdjęcia :wink:

a tak to zainstaluj ponownie te sterowniki:

http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... &T=D&ID=70


(JNJN) #7

Proszę zmienić temat na konkretny, opcja edytuj.JNJN

1.

viewtopic.php?t=55308

2.

viewtopic.php?t=101306


(Lipekson) #8

ok- tu są screeny http://www.vpx.pl/zdjecie,screenshot0019.html

1.

viewtopic.php?t=55308 ------>nie pomogło

2.

viewtopic.php?t=101306 ------>nie pomogło


(Ciupa Michal) #9

lipekson ,

nie masz problemu ze sterownikami do kontrolera USB, tylko nie masz zainstalowanych sterowników do urządzenia które podłączyłeś pod USB :wink:

co tam podłączałeś że wtedy ci pokazywało że jest nieznane urządzenie??


(Ciupa Michal) #10

lipekson ,

nie masz problemu ze sterownikami do kontrolera USB, tylko nie masz zainstalowanych sterowników do urządzenia które podłączyłeś pod USB :wink:

co tam podłączałeś że wtedy ci pokazywało że jest nieznane urządzenie??


(Lipekson) #11

też tak pomyślałem, ale wcześniej ten pendrive działał i to samo dotyczy mp3-drukarka ,aparat działają nawet w innych portach...

zrzut jest robiony z podłączonym pendrivem


(Ciupa Michal) #12

aha, czyli to pendrive, a do pendrive'a nie potrzeba sterów, bo są w systemie, więc spróbuj zainstalować te stery:

http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... &T=D&ID=60

a jeśli nie pomoże to te:

http://www.asrock.com/mb/download.asp?M ... &T=D&ID=70

a jeśli problem nadal będzie występował to te:

http://www.cdrinfo.pl/download.php?file ... t&mirror=1


(Lipekson) #13

pen ale i mp3 tez tak się zachowuje...

ok-pierwsze stery nie chciały się zainstalować, drugie i trzecie nie pomogły (przy trzecich miałem problem ze ściągnięciem z podanej stronki ale znalazłem gdzie indziej, tyle że okazały się starsze od mojej aktualizacji (sp2 ?)) :o o co chodzi? ma ktoś jakiś pomysł?


(Lipekson) #14

naprawdę nikt niema pomysłu jak rozwiązać ten problem?