Awaria RAM, blue screeny, inne problemy

Witam ;).

Jakiś czas temu, kupiłem sobie dodatkową kość pamięci RAM - 2 gb, good ram. Wcześniej miałem 2 gb. ram (2x 1gb. samsung) ale jedna kość gdzieś mi wypadła, więc zostało 1 gb samsung, i dokupione 2gb good ram. Myślę, że jest tutaj problem ze zgodnością pomiędzy tymi dwoma kościami.

Jednak… z początku było wszystko ok, problemy zaczęły się po około 2 tygodniach użytkowania ramu.

Zaczęły się blue screeny - różne: MEMORY_MANAGEMENT, BAD_POOL_HEADER i inne.

Do tego, co dziwne, bardzo często przeglądarki (wszystkie! chrome, firefox itd.) same się wyłączają, oddając komunikat awarii ! Wcześniej takich ekscesów nie miałem.

Jeśli chodzi o temperatury, to są w normie, ponieważ ustawiłem w stronę komputera wiatrak (ten wielki, do chłodzenia). Inaczej wszystkie temperatury są w normie, oprócz CPU, który bez mojego wielkiego wiatraka dochodzi bez problemu do 100 C. ponieważ często odpalam po 5 gier, ponad 40 kart w przeglądarkach, także hardkore, jednak zużycie ramu nie jest większe niż 1.5 GB. Wiem, że te blue screeny itd. nie są więc spowodowane temperatura. Robiłem memory test, który wykazał poważne problemy z pamięcią ram, kiedy jednak wyjąłem zakupioną wcześniej kość, testy przeszły bez żadnych problemów.

System Windows 7 Ultimate.

Zdjęcia, z CPU-Z:

Nowa kość:

7fXZ4.png

Stara kość, samsung:

cAYhp.png

Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam :slight_smile:

Skoro memtest wykazał błędy to my raczej nic tutaj nie pomożemy. Jeśli masz możliwość zgłoś na gwarancję, jeśli nie to pozostaje kupno kolejnej kości RAM :x

Wyjmij samsunga i sprawdź na samym goodramie. Jak będzie bez problemów to po prostu kości się gryzą i tyle

A jeśli będą się ‘gryzły’, to czym kierować się kupując kolejną kość - aby na przyszłość oszczędzić sobie takich problemów?

J/w.

Zanim dotkniesz “kości” to złap obiema rękami np. kaloryfer, kran itp. w celu pozbycia się ładunków elektrostatycznych.

Sprawdź jeszcze przełożenie pamięci w slotach - czasami pomaga.

Możesz jeszcze sprawdzić oddzielnie, ponowną instalację sterowników Chipset do swojej płyty głównej oraz reset biosu do ustawień fabrycznych

poprzez wyciągnięcie bateryjki na pół godziny lub godzinę.

Wcześniej odłącz komputer od sieci/prądu.

Jednak awarie ma tylko ta dokupiona kość (2gb RAM, good ram).

Myślę teraz nad zakupem od razu 4 GB RAM w jednej kości, bo tyle mi w zupełności wystarczy, a przynajmniej uniknę problemów w przyszłości.

Czy taka pamięć: http://allegro.pl/4gb-goodram-4-gb-ddr2 … 31686.html

I za taką cenę, będzie dobrym wyborem? Pozdrawiam.