Awaria Windows 10 przy próbie odświeżania

Od paru dni chciałem reinstalować win10 na pc kiedy klikałem w odzyskiwaniu reinstalację po kliknięciu ustawienia się minimalizowały i jak się je otworzyło to nie dało się nic zrobić nic się nie pokazywało już. Na noc jakiś czas temu wyłączyłem pc i nie moge go włączyć po ieważ pokazuje się bluescreen srttrail.txt wywaliło czy coś warto zaznaczyć że chciałem reinstalować windowsa z powodu jakiegoś wirusa próbowałem reinstalować dzisiaj z usb ale pokazuje że niema jakiś sterowników nie wiem co zrobić a szkoda mi kupować nowy dysk za 200zł do pc który jest nowy bo składałem go w styczniu tego roku wie ktoś jak to naprawić? Jak ktoś wie to pomóżcie pls bo szkoda mi pc.

Obawiam się, że jest tak namieszane, ze tylko format C: i stawiasz system od nowa. Ewentualnie wcześniej zgraj jakieś ważne dane czy pocztę. Jeśli nowy system będzie działać oznacza to, że to były wirusy a jak nie to masz problem sprzętowy.

A jak zrobix format c

Mam full back up dokumentów moich tylko nwm jak zreinstalować win 10 i oczyścić c

Trzeba zrobić bootowalny pendrive 8 GB z Windows 10 (najlepiej 22H2) i z niego zrobić rozruch (np. Klawisz F12 lub dać USB nad HDD/SSD w BIOS-ie/UEFI).

Na innej sprawnej maszynie możesz użyć Ventoy:

ISO można że strony MS, udając że otwieramy ją np. na smartfonie:

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO

Poradnik pobierania od pewnego Darka: Jak pobrać obraz Windows 10 (ISO) – Dariusz Więckiewicz 🇵🇱

Mniej polecana opcja to wypalenie na DVD „8 GB” bez odwracania tejże płyty (czyli pewnie dwuwarstwowa zamiast dwustronnej).

Nie sprawdzałem czy da się najnowsze ISO skompresować w MCT by mieścił się na FAT32 (by plik „install.esd” nie przekroczył 4 GiB) - jak pod ręką brak pendrive i same małe 4 GB się walają (podobnie z „zakurzonymi” DVD „4 GB”).

Mam uefi chyba mam zbootowanego na 22h2 ale nie odpalałem chyba z niego a jak odpalałem to albo srttrail.txt albo nie wykrywał sterowników instalatora czy coś takiego

I nwm jak iso pobrać spróbune tego ventoy

To pewnie chetnym przyda się log z jego pliku (np. ruszy Live USB np. Ubuntu/Minta gdy plik utyka na dysku z komputera) czy nawet cała specyfikacja bebechów PC-ta (czy to nie branding np. Lenovo odrzuca start z dowolnego Pendrive).

Instrukcję do pobrania ISO masz np. tu Jak pobrać obraz Windows 10 (ISO) – Dariusz Więckiewicz 🇵🇱 by nie polegać na skompresowanym obrazie z MTC (pobieranie może się pewnie w nim dalej przerywać, że plik ostatecznie nie powstanie).

Takie errory wywala jak instaluje a robiłem pendrive z 22h2 media creatiin tool na laptopie bebechy pc to mobo asrock b450m hdv r4.0 procesor ryzen 5 5600g dysk 1tb goodram ssd m2 nvme pcie gen 3 x4 ram kingston fury 2x 8gb 3200 mhz (tego 3200mhz nie jestem pewien ale tak pamiętam)

Uruchom instalator systemu z pendrive podłączonego pod port USB 2.x, a nie pod USB 3.x. Zobacz czy wtedy przejdzie do dalszych etapów instalacji.

Ok spróbuje tego dzisiaj

Niestety nadal to samo z ventoy to bootowałem

Ja bym proponował WinPe Strelec i uruchomić WinNTSetup_ będzie po problemie.
WinNTSetup_ używa instalatora z 10-tki. Tylko, że on wymaga pustego dysku no i po 1-wszym restarcie odłączyć pendrive.

A kto instalował system i czym? W styczniu

Takie działania najpierw sie robi.

P.S. Procesor to nie przypadkiem Intel?
Bo tu z nim bywały tego typu problemy widoczne na twoich screenach.
Odpowiedzi też były udzielane.

Ja instalowałem winfowsa z pendrive a procesor to ryzen spróbuję tego filmiku

Jesli masz komunikat o tym ze nie znaleziono zadnych sterowników to wszystko wskazuje ze być moze masz żle stworzony instalator. Mozna ponowić próbe ponownego stworzenia poprzez MCT na innym penie
Jak to nic nie da to wejdź na google lub YT i wpisz w wyszukiwanie
How to fix ‘A media driver is missing’ error during Windows 10 clean install.
Np. tu

Tyle ze tu druga opcja dotyczy sterowników intela. Ty musiałbys poszukać na stronie AMD, sterownika chipsetu. Reszta taka sama.

Nie rozumiem ale spróbuje ale to raczej nje pen bo zmieniałem na inny i nie działa i z iso i z 22h2 media creation tool

Przejdź na instalator Windowsa 11 ponieważ jego instalator może zawierać potrzebne sterowniki.
Wykonaj go na sprawnym komputerze, na pendrajwie przy pomocy:
https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2156295
Krótko mówiąc, spróbuj powtórzyć instalację, ale Windowsa 11/64bit.

To wprawdzie jest informacja z 2021 r ale dotyczy twojej płyty i procesora.
Otóz u pewnej grupy uzytkowników wystapiły problemy z połaczeniami usb. AMD nad tym pracowała. Ponoc wydali jakies nowe sterowniki do chipsetu.
Artykuł jest ponizej.

:thinking: Ciekawe czy zadziałałaby sztuczka z przełączeniem AHCI w Bios