Awarie laptopa Belinea B.book

Witam od pewnego czasu gdy chcę uruchomić laptopa system nie może się załadować.Wczoraj ani normalnie nie mogłem go uruchomić,ani w trybie awaryjnym dopiero po włożeniu płyty z systemem za pomocą “napraw” udało mi się go uruchomić.Dzisiaj podobna sytuacja z tym,że pojawił mi się taki komunikat: http://zapodaj.net/2028ab6d7756.jpg.html.Udało się też wejść w tryb awaryjny korzystając z wiersza poleceń wpisałem CHKDSK.Po analizie znalazłem taki komunikat: Wpis indeksu WPDNSE w indeksie $ 130 pliku 565 jest niepoprawny.Skanowałem laptopa też MBAM,skanerem online House Call,oraz Microsoft Security Essentals…czysto.

PS.podczas rozruchu dysk dziwnie tyka słychać go gdy system się nie chce załadować potem następuj restart.Dać go na serwis? ktoś ma jakiś pomysł dzięki za porady.

Pozdrawiam :slight_smile:

Hej,

Po opisie działania dysku oraz screen’ie obstawiałbym uszkodzenie dysku twardego. Najlepiej ściągnąć więc oprogramowanie ze strony producenta dysku i przetestować twardziela. Oczywiście najlepiej, by było to oprogramowanie typu LiveCD, by umożliwiało analizę bez konieczności uruchomienia systemu operacyjnego z badanego dysku. Jeśli faktycznie dysk będzie uszkodzony, zostanie tylko serwis, albo samodzielna wymiana, gdy komputer jest już po gwarancji.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Warto byłoby przelecieć dysk programem MHDD, bo mnie to wygląda na bad sektory, a nie uszkodzenie hdd. W końcu z winy badów też może system wywalić bsod, że rejestr jest uwalony.

Hej,

A czymże są bad sectory, skoro nie uszkodzeniem HDD - a dokładnie powierzchni jego talerza magnetycznego. :smiley: W każdym razie i MHDD, i narzędzia producenta powinny zdiagnozować, w czym tkwi problem dysku.

Pozdrawiam,

Dimatheus

No, w sumie racja :stuck_out_tongue_winking_eye:

witam obecnie problemy ustąpiły z narzędzi nie korzystam bo nie znam się

Hej,

Skoro boisz się ingerować w komputer takimi narzędziami, oceń kondycję dysku przy pomocy programu, który instaluje się w systemie operacyjnym - myślę o programie Ashampoo HDD Control. Trialowa wersja programu zachowuje pełną funkcjonalność przez okres 30 dni. Po zainstalowaniu programu, uruchamiasz go i sprawdzasz, co napisane jest w statusie dysku twardego. Warto zerknąć też do analizy S.M.A.R.T, która informuje o ogólnej kondycji dysku. A ta przyda się do oceny, czy dysk nie wymaga wymiany i nie są to przypadkiem ostatnie tchnienia jego działania.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Witam dziękuję za porady. :slight_smile: W weekend robiłem format i obecnie dalej jest spokój nie chce zaśmiecać też dysku wersjami trialowymi w końcu świeży systemik :slight_smile:

Pozdrawiam.

Hej,

Zawsze program można zainstalować, sprawdzić co i jak - a następnie odinstalować. I po kłopocie. Ale oczywiście Twój wybór.

Pozdrawiam,

Dimatheus