Backup'owanie lokalnej bazy danych

Hej,

Jest taki temat - w swojej firmie (gabinet medyczny), żona posiada 4 kompy. Jeden to serwer, reszta hosty. Wszystkie komputery to laptopy (o czym za chwilę). Zastanawiam się jak w tej sytuacji najlepiej zabezpieczyć się z perspektywy backupu bazy danych (firebird) - kupić NAS i ustawić kopiowanie na podstawie harmonogramu? Czy lepiej postawić serwer zewnętrzny? Problem jest taki - jak wspomniałem, to laptopy bo niestety, lokalizacja gabinetu żony jest o tyle nieszczęśliwa że serio dosyć często nie ma prądu. Na stacjonarkach nie dałoby rady nic zrobić. Tak wiem, są UPSy ale one i tak podtrzymują chwilkę.

Nie jestem sieciowcem, ale zdaję sobie sprawę, że trzymanie serwera na komputerze, na którym jednocześnie ktoś non top pracuje to pomysł lekko mówiąc głupi. Ale no jest jak jest. Będę wdzięczny za każdą poradę. Dziękuję!

Jak na tak niedużą ilość urządzeń to wg mnie zdecydowanie NAS.

Biurowy komputer który ciągnie bez obciążenia 30W UPS podtrzyma dość dług.

co to znaczy dość długo? Zawsze myślałem, że to kwestia kilku minut/kwadrans maks.

Taki z 2x7Ah koło godziny powinien wytrzymać, biurowy pc + monitor LED, łącznie jakieś 50-60W.
Z nowymi bateriami nawet dłużej.

Jak komputer wydajniejszy i z mocniejszym procesorem, oraz kartą, to czas podtrzymywania dramatycznie się skraca, do kilku minut w przypadku zestawu dla graczy pod obciążeniem.

Jeśłi bazy nie są duże, a połączenie z internetem w miarę stabilne to zdecydowanie lepiej na jakiś dysk chmurowy. Ze względu na ransomware.
Sprawdź tylko koniecznie, czy posiada odpowiednie certyfikaty pozwalające na trzymanie danych medycznych z UE. Np. OneDrive (Microsoft) powinien mieć. Na pewno w wersji biznesowej.

Musiałbyś szukać NAS, który ma możliwość instalacji Firebird (pewnie qnap) i to w wersji wspieranej przez aplikacje (FB2.5?).

Z Firebird jest też ten problem, że kopie zawsze robi po stronie serwera, więc dodatkowo trzeba kopiować na inny nośnik.

Jeśli nie ma opcji postawienia serwera, np. z Linux, zostaw to tak jak jest.

Kopiować chcesz tylko bazę czy również hosty? Pomyśl też o dysku zewnętrznym do NASa albo nawet 2. Jeden z nich wynoszony poza firmę. Zamiana raz na tydzień. Uchronisz się nie tylko przed ransomware, ale również przed utratą danych spowodowaną pożarem, zalaniem, kradzieżą itp. Dobrze by było też chronić kopie hasłem, np. kopia jako ZIP z hasłem. W razie kradzieży, uchronisz się przed wyciekiem danych.

Jakby nie patrzeć, dane medyczne to dane szczególnie wrażliwe.

Gdybyś też rozważał kopie w chmurze, to pamiętaj, że na prośbę UODO trzeba wskazać fizyczną lokalizację danych, nie tylko w jakiej firmie i serwerowni, ale na którym konkretnie serwerze składowane są dane.

1 polubienie

Higiena pracy na UPS:
Nie ma prądu to wyłączam komputer.
Jest prąd to go włączam.

Złe praktyki pracy z UPS:
Jeszcze tylko 10 minut i wyłączam,
Wyłączę UPSa na noc - po co ma działać (na pewno jutro będzie prąd),
Podłączanie drukarki laserowej pod UPS

Dobre praktyki pracy z UPS:
Przed UPSem dajemy listwę zasilająca z zabezpieczeniem !

Do pracy ciągłej bez prądu to są agregaty!

1 polubienie

UPS to jest do serwerów i urządzeń sieciowych, a nie PC. Jeśli problemy z prądem wynikają ze złej instalacji, to się ją wymienia lub wymusza na właścicielu wymianę. Jeśli problemy są spowodowane przez dostawcę prądu, to się na nim wymusza poprawę sytuacji.

W zakładach produkcyjnych mogą występować problemy z prądem, bo pobór jest bardzo duży, ale nie w budynku, w którym działają 4 laptopy, drukarka i NAS.

Podejrzewam, że źle to ubrałeś w słowa. UPS i agregaty nie są do ciągłej pracy bez prądu, one służą do zachowania ciągłości pracy, gdy mogą wystąpić problemy z dostępem do prądu.

W przypadkach losowych takich jak zerwane linie przez drzewa połamane przez wichury na agregatach pociągną kilka dni tylko nieliczni. Pozdrowienia z Zielonej Góry, która bez prądu była po nad tydzień. Zresztą nie tylko ZG, ale prawie całe lubuskie po jednej z wichur.

1 polubienie

Agregaty prądotwórcze w zastosowaniu podstawowym służą do wytwarzania [energii elektrycznej] dla różnych potrzeb (siła napędowa, światło, ogrzewanie itd.) na tym obszarze, gdzie nie ma żadnych innych źródeł

Agregaty prądotwórcze w zastosowaniu pomocniczym są wtedy stosowane, gdy normalna jest przerwana i z tego powodu mogą powstać szkody materialne albo finansowe, lub przy przeciążeniach sieci.

Skala zastosowań agregatów jest dość szeroka.

UPS ma zapewnić ciągłość pracy (utrata danych)

1 polubienie

Tak jest w idealnym świecie. A rzeczywistość sobie… :wink:

Jako ciekawostkę dorzucę że superkomputer Galera politechniki gdańskiej ma zarówno upsy jak i agregat. Te pierwsze wytrzymują tylko kilka minut i są konieczne żeby podtrzymać zasilanie do czasu startu i rozpedzenia agregatu wielkości kontenera. Oczywiście obliczenia są zatrzymane, chodzi wyłącznie o podtrzymanie zasilania pamięci ram żeby nie utracić bieżących wyników.

1 polubienie

To zrozumiałe. Tylko to nadal jest duże zużycie prądu. W biurach takie problemy nie powinny występować.

dzięki Panowie :slight_smile: generalnie w idealnym świecie, w którym Tauron nie nadużywa swojej rynkowej pozycji byłoby tak jak napisaliście. Obecnie jesteśmy na etapie przedsądowego wezwania do zwrotu poniesionych strat w tym kwartale. I tak się to ciągnie…

Nie ma tam u Was Enea? Zero problemów z prądem. PGNiG raczej nic nie da, bo oni i tak korzystają z linii operatorów tj. Enea czy Tauron, więc nawet nie proponuję.

Zmiana operatora nic nie da jeśli infrastruktura ledwo zipie :wink: