Bad pixele

Hej,
Mam pytanie. Mam monitor z matrycą IPS i są na jego matrycy tak jakby 3 bad pixele. Nie wiem jak do końca wyglądają padnięte piksele, ale strzelam, że cały piksel, czyli prostokącik jest po prostu ciemny razem z 3 subpikselami lub jeden z tych subpikseli nie żyje, u mnie jest inaczej.
Jest jedno miejsce tak jakby niedoświetlone, ponieważ jest ciemniejsze niż pozostały obszar, a z resztą sami zobaczcie.

Niedoświetlone miejsce:
https://zapodaj.net/553aba04ab21f.jpg.html
1 bad pixel:
https://zapodaj.net/5df12d30b5034.jpg.html
2 bad pixel:
https://zapodaj.net/93a6040890595.jpg.html
Najlepiej przyliżcie stronę to zobaczycie że ten 1 bad pixel to nie jest jeden, cały bad pixel. Górna część piksela jest ok, dopiero środek i dół jest ciemny + linia po przekątnej, lekka, ale jest.
Czy to są martwe piksele, czy coś jest na matrycy? Jest szansa, że to zniknie z czasem?

Pstryknij w niego placem, wygląda jak zawieszony subpiksel. Ostatnio tak naprawiłem w swoim monitorze jeden, ale wcześniej jak próbowałem na wszelkie sposoby z matrycą w laptopie to nie podziałało.

Tylko tak z wyczuciem, żebyś dziury w monitorze nie zrobił :wink:

1 polubienie

Ale o którym mówisz? Ja bym chciał tych 2 ciemmych miejsc się pozbyć, ten ciemniejszy ledwo co widać

Na tych fotach (zwłaszcza druga) wygląda jakby jakieś robactwo wlazło pod matrycę (co się zdarza) pomiędzy matrycą a filtrem polaryzacyjnym. Bad pixeli masz dwa rodzaje albo wypalony który cały czas jest czarny albo “zawieszony” gdzie jedna (lub dwie) składowa nie działa przez co na niektórych kolorach jest OK a na innych widać brak. U ciebie tych oznak nie ma.

1 polubienie

Też mi się wlasnie wydaje, że jakiś syf jest pod matrycą bo pewna część piksela jest ok. Jest jakiś sposób by sie tego pozbyc?

Rozebrać i delikatnie wyjąć lokatorów.

A pstryknąć w to z pierwszego zdjęcia?

1 polubienie

Jedynie rozkręcić matrycę i przeczyścić… inne zaklęcia nie pomogą.

p.s. część TV boryka się z tym problemem…

2 polubienia

A same nie wyjdą po czasie? Nigdy nie bawiłem sie z monitorami i szczerze to boję się go rozkręcić.

Jak zdechły to nie wyjdą i nawet nie spadną szybko.

1 polubienie

Ale przeciez to nie moze byc robal, zdjecia sa w bardzo duzym przyblizeniu a jak sie uzywa monitora sa one ledwo widoczne.
@witek-pl, jesteś pewny, że to nie są uszkodzone piksele? Jeśli rozbiorę monitor to stracę gwarancję, prawda?
EDIT: Rzeczywiście, tego drugiego jeszcze bardziej zzomowałem i nawet tak jakby czułki było widać.
Patrzepanie ekranem do dołu pomogło by coś?

Może oddaj go na gwarancję? Dobre marki uznają bad piksele.

A to nie jest tak, że tylko go rozkręcą i wyczyszczą? Przecież tu nie ma nic do naprawienia. Teraz to tak średnio widzi mi się go odsyłać na gwarancję, mam go dopiero kilka dni i na chwilę obecną bardzo potrzebuję drugiego monitora.
EDIT: Potrząsanie ekranem nic nie da, by np. spadły na dół?

Masz monitor kilka dni i takie problemy, ja bym go oddał w takim razie do sklepu i zamówił drugi. A jak nie chcesz tak to rękojmia zamiast gwarancji. Bo jak oddasz na gwarancję to tracisz rękojmie.

Ja bym wolał pomęczyć się tych kilka dni niż kombinować z potrząsaniem i rozkręcaniem monitora który ma kilka dni …

No ale tak szczerze, to wole monitor, który ma kilka czarnych punkcików niż chociażby nierównomierne podświetlenie, a podobno to jest dosyć częste jeśli chodzi o tę matrycę, w moim egzemplarzu jest idealnie a własnie na tym mi najbardziej zależało. Skoro wiem, że są to tylko jakieś robaczki, które nie czynią ten monitor wadliwym to mogę z tym żyć szczególnie, że w każdym momencie mogę spróbować się ich pozbyć. Istnieje przecież też taka możliwość, że gdy wymienię monitor przyjdzie do mnie jeszcze gorszy.
Odpowie mi ktoś?

Raczej są tak ściśnięte że bez luzu nie zmienią pozycji.

No ale przecież zdarza się, że robale po prostu chodzą sobie po matrycy, widziałem nawet filmik na YouTube’ie, więc wystarczający luz by mogły spaść na dół, no chyba, że każda matryca ma inną budowę.
Mogę chociaż spróbować, czy raczej coś zrobię matrycy przez takie wstrząsy?

No najgorzej jak ci wyleci z łapek…

że robale po prostu chodzą sobie po matrycy

Może efekt, że są w stanie unieść z “400 towarzyszy na sobie” (czy przedmiot o takiej ciężkości)? Siły witalne się skończy to i robak już stracił szansę na przemieszczanie.

Ale skoro tam jest taki ucisk to ten “robaczek” musi lekko wyginać matrycę. A jakbym docisnął tego “robaczka” to jego obecność może uszkodzić piksele? Mam wrażenie jakby ten robaczek w prawym dolnym rogu leciutko się przesunął, wczoraj próbowałem “masażu matrycy”, myślałem, że jest to bad pixel i może pod wpływem tego lekko drgnął. Myślę, że się przesunął, ponieważ zrobiłem drugie zdjęcie i jest w innym miejscu piksela.

Mam jeszcze jedno pytanko, czy od tego “masażu matrycy” może odkształcić się sama matryca? Czy od tego lekkiego dociskania ekranu może powstać wklęsłe miejsce na powierzchni ekranu?

Pytanie odnośnie tych robaków, gdybym wysłał monitor na gwarancje i napisałbym, że jakieś owady mi pod ekran weszły to oni wyczyszczą ekran, czy po prostu to zleją? Wiecie może jak to jest z AOC? Przecież rozkręcenie monitora nie jest takim wyzwaniem a co dopiero jego wyczyszczenie, ja jako normik trochę się boję cokolwiek grzebać w środku bo z monitorami styczności jeszcze nigdy nie miałem, jeśli chodzi o ich naprawę… Słyszałem, że MSI Polska to autoryzowany serwis AOC, a MSI uznaję za dobrą markę i oni raczej roboty nie spaprają.
Bardzo bym prosił, chociaż o orientacyjną odpowiedź.