Witam, od pewnego czasu komputer zaczął się samoistnie wyłączać, nie dało się przewidzieć godziny, minuty czy sekundy kiedy to nastąpi. Dorzuce screen z crystal disk info. Chciałbym się dowiedzieć co mógłbym z tym zrobić, kupno nowego dysku odpada do następnego miesiąca…
To niekoniecznie wina dysku! Usterkowy w ten sposób dysk (fakt, że mocno już “sterany”), to co najwyżej zacinanie się, zatrzymywanie pracy systemu itp. zjawiska, ale nie samoczynne wyłączanie komputera.
Moim zdaniem, bierz raczej pod uwagę przegląd i konserwację chłodzenia.
2 lata temu podłączyłem dodatkowy wentylator, aby go teoretycznie lepiej chłodzić, komputer podstawowo czyszcze co 2-3 miesiące
Błędy fizyczne a logiczne na dysku “mała” różnica a stanowcza posiadasz błędy logiczne które możesz naprawić czasami zwykły skandisk pomoże (ale rzadko) a powinien sobie z tym poradzić MHDD zerowanie i remap dysku (bezpowrotna utrata wszystkich danych na dysku)
próbowałem z tydzień temu tym mhdd ale zrezygnowałem bo nie wykrywało mi dysku
Mam na myśli kompleksową konserwację, łącznie z rozmontowaniem radiatorów procesora i karty graficznej, wymianą pasty, a także rozmontowaniem zasilacza w celu dokładnego odkurzenia.
Faktycznie, więc zaraz się za to zabiorę. A co do tej pasty, co ile trzeba ją wymieniać? Bo jak komputer mam 5.5 roku to nie była ona wymieniana ani razu
O kurczę! To czas na to najwyższy! Te 5 lat to raczej maksimum na pastę, albo i dużo mniej. Zrobił się z niej już z pewnością beton, a nie pasta.
a jak to nie dało nic to trudno.
Jak to wyłączanie komputera wygląda, czy czasem nie towarzyszy niebieski ekran, bo restart może mieć różne oblicza. Ogólnie restart może wynikać z różnych przyczyn i dlatego takie pytania.Jakie masz temperatury pozostałych komponentów oprócz dysku, czyli np.; procesora czy karty graficznej. Oraz podaj jaki masz zasilacz; marka ,model moc.
Więc tak, wczoraj wieczorem szperając w komputerze znalazłem to
Szukałem chwile temu trochę na temat tego błędu i sam nie wiem, niby to nie jest przez dysk.
Do przedstawionego zdarzenia 41, jednym z przyczyn może być niestabilny zasilacz. Więc pytanie jaki zasilacz marka moc, jak z czarnej listy, może uwalać choćby dysk, czy płytę główną itp. Możesz pokazać cała tabelę smart.
Najpierw jednak trzeba rozwiązać sprawę z dyskiem tj. naprawić ewentualne błędy logiczne (nie mylić z bad sektorami) które powstają zwykle podczas niekontrolowanego zamknięcia systemu (głowica w tym czasie dokonuje operacji zapisu na dysku) .
-https://photos.app.goo.gl/DpCT3eYqXLBeDgYx2
Pytanie jest czy to nie przekracza twoich możliwości w tym także sprzętowych .
Oczywiście dysk wymaga próby naprawy. Z tym że najpierw trzeba ustalić źródło nagłych przerwań. Bo co ci z naprawiania dysku jak np. zasilacz czy nieumiejętne podkręcenie ,może się przyczyniać do; między innymi do powstawania niestabilnych sektorów czy nawet badów przez nagłe przerwania. Więc jak na razie, nie wiemy czy dysk jest przyczyną czy skutek niekoniecznie od samego dysku. I dlatego pytanie; jaki jest dokładnie zasilacz i inne pytania które podałem we wcześniejszych postach.
To może być pewnego rodzaju “perpetuum mobile” tj. jedno napędza drugie plus klasyczne pytanie co było pierwsze ? Jajko czy kura ?
Generalnie jeżeli dysk wytrzymie jeszcze niecały miesiąc bez naprawiania to myślę, że można to olać. Zasilacz whitenergy 400w.
Ostrożnie można stawiać tezę na samoistne wyłączanie komputera na : zasilacz bądź nie podaną a możliwe że wysoką temp. procesora, chipsetu, sekcji zasilania, karty graficznej albo wszystko wymienione naraz. A stan dysku prawdopodobnie pogarsza się od nagłych wyłączeń, przez możliwe wyżej wymienione przyczyny. Jak wyłączenia będą się systematycznie powtarzać, to nie wiadomo czy wytrzyma ile byś chciał. A w jakim stopniu dojdzie do uszkodzenia i za którym razem to też nikt raczej nie przewidzi.
Jutro paste termoprzewodzącą wymienię i zobaczę czy cos to da, jak nie to poleci zasilacz
Pasuje się upewnić już teraz przed zabieraniem się za wymienianie past. Czyli zainstalować jednym z programów które wykazują temp. np.Speccy, HWMonitor czy inny aby potwierdzić jakie wykazuje te temp., w spoczynku i stresie.
To za godzinę to ogarnę i dam screeny. Teraz nie ma mnie w domu.