po raz pierwszy w życiu mam do zrobienia baner wielkości 985cm x 500cm w formacie 600dpi, rozdzielczość po powiększeniu do skali 1:1 powinna mieć minimum 50dpi.
Czy jest możliwe wykonanie tego projektu w Photoshop lub Ilustrator ?
Rozumiem przy tworzeniu samego obrazu w photoshopie w ustawieniach powinno być podane wymiary i 600dpi czy te 50dpi czy ktoś może mi wyjaśnić jak zrobić to najlepiej ewentualnie jakiś gotowy yt tutorial który mógłby mi wskazać drogę ?
Bo te 600 DPI dotyczy baneru w skali, a po powiększeniu 1:1 ma mieć 50 DPI. Normalna rzecz. Trzeba obliczyć, jak duże pomniejszenie to będzie, żeby z 600 po przeskalowaniu do rozmiarów docelowych zrobiło się 50 DPI
Lepiej robić w AI czy innym programie do grafiki wektorowej, bo wtedy w ogóle nie musisz się martwić DPI (o ile nie wstawiasz zdjęć). Grafikę wektorową można dowolnie skalować bez utraty jakości
Nie przejmuj się bardzo tym, że coś może być na tym banerze nie ostre. Przeważnie tak duże szmaty, najlepiej wyglądają z jakiejś odległości. Często spotykam się w pracy z tym, że baner lub siatka z bliska to są niemal same piksele, ale dopiero po powieszeniu, wychodzi z nich na prawdę ładny obraz.
Jak chcesz projektować, to zrób to na przykład w skali 1:10 - łatwiej będzie nanosić zmiany w fazie projektu, a na sam koniec do druku możesz już wysłać w rozmiarze rzeczywistym.
Każdy grafik woli pracować na większym pliku. Nieraz sterowniki maszyn robią psikusy i zawsze jest ,zapas’’ na konwersję z większej rozdzielczości. Przy opracowywaniu logo i innych firmowych wzorów grafik zawsze oddaje klientowi ,tłuste" pliki. Nawet w przypadku produkcji pieczątek preferujemy pliki z grafiką o dużej rozdzielczości, choć klienci upierają się z jpegiem 15kb