Witam, mam problem ze swoim PC.
W zeszłym tygodniu przeprowadziłem upgrade komputera z zestawu składającego się z (może mało ważne, ale być może pomocne):
Procesor: Intel i3 4160
Płyta Główna: Asus h81m-plus
Ram: 2xDDR3 Goodram
SSD: Adata Su800
Hdd: Toshiba p300
Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 500w
Grafika: MSI GTX 1060 Gaming X 6gb
Podzespoły, które zostały zmienione (nowe) to:
Procesor: Ryzen 5 3500x
Ram: HyperX Fury 3200mhx 2x8gb
Płyta główna: Msi b450 tomahawk max.
Problem, jaki się borykam to wysyp bluescreenów, które pojawiają się niekiedy co chwila, niekiedy raz na dzień … Początkowo nie przeinstalowałem systemu przechodząc na nową podstawkę lecz po pierwszych błędach postanowiłem zainstalować Windows 10 na czysto.
Pomimo re instalacji systemu i instalacji sterowników ze strony producenta nie udało się wyeliminować blue screen’ów.
Płyta główna ma wgrany aktualny bios.
Pamięci sprawdzane początkowo na profilu XMP , potem na ustawieniach domyślnych.Zamieniane także w miejscami w gniazdach. Testowane były za pomocą memtest z Win10, jak i kilka godzin w Memtest86 z pendrive . Nie wykazało, jakiegokolwiek problemu.
Komputer działał prawidłowo jedynie w trybie awaryjnym bez obsługi sieci. Z obsługą sieci uruchamiał się tak jakby z zawieszonym eksploratorem Windows i nic nie dało się zrobić nawet po komunikacie zakończ proces.
Pod USB wpięte tylko klawiatura, mysz.
Kody błędów, jakie występowały:
BAD_OBJECT_HEADER
REFERENCE_BY_POINTER
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
IRQL_GT_ZERO_AT_SYSTEM_SERVICE
KERNEL SECURITY CHECK FAILURE
KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
Zawsze problem leży z plikiem ntoskrnl.exe , kilka razy także z npfs.sys.
Postanowiłem więc odłączyć dyski , zmieniłem kabel do dysku na inny, podłączyłem zastępczy dysk, który nie był nigdy w tym zestawie mianowicie Crucial Bx500 i zainstalowałem na nim system pobrany świeżo ze strony Microsoft. Pierwszy blue screen powitał mnie tuż po nadawaniu nazwy użytkownika SYSTEM SERVICE EXCEPTION . Przystąpiłem więc do instalacji kolejny raz , i znów błąd, lecz tu już po wejściu na pulpit PAGE FAULT IN NONPAGED AREA. Po wejściu w przeglądarkę wita kolejny APC INDEKS MISMATCH , a potem KERNEL AUTO BOOST INVALID LOCK RELEASE.
Komputer służył mi od ponad roku na starej konfiguracji, bez jakiegokolwiek błędu czy problemu.
Sterowniki do karty graficznej z wersji 457.09 przywróciłem także do wersji 432.00 , to także nie pomogło.
Dodaje także plik z BlueScreenView oraz raporty z memtest.
BlueScreenView.txt (14,7 KB)