Bardzo częsty brak internetu


(trubul.as999) #1

Witam. Otóż problem występuje od około tygodnia. Mam problemy z internetem. Potrafi być i 3 godziny wszystko ok, a czasami aby wejść w google potrzebuję 30 minut (!).

Resetowanie routera, sieci, modemu, zmienianie DNS i kanału nadawania sieci nie pomaga. Odinstalowałem firewalla - też nie.

Strony wchodzą bardzo, ale to bardzo wolno (o ile wchodzą).

W mojej sieci są 4 urządzenia, łączące z internetem. Laptop 1, łączący się przewodowo - nie ma problemów. Laptop 2, łączący się bezprzewodowo - też net chodzi ok. Natomiast na mojej komórce z WIFI (nawet gdy stoję obok routera) i komputerze stacjonarnym - internet chodzi beznadziejnie. Nie będę dawać logów, bo były one już sprawdzone i nic w nich nie było.

Do tego na teście na speedtest.net wygląda wszystko, jak powinno.

Do tego jak wpiszę w konsolę np.

ping wp.pl -t

często się pokazuje: Upłynął limit czasu żądania.

Dzwoniłem też do dostawcy internetu, ale on mówi, że nie ma żadnych awarii w mieście. Sąsiedzi z tym samym netem mówią, że też mają wszystko ok.

Czym to jest spowodowane? Co mogę zrobić? Proszę o pomoc - z trudem zalogowałem się nawet na DP :frowning:

PS: Często to tak wygląda: http://img408.imageshack.us/i/beztytuu2i.png/


(flaszer) #2

Komputer stacjonarny masz podłączony kablem czy też WiFi? Coś z nim musi być nie tak skoro reszta działa poprawnie.

EDIT:

Nie dopatrzyłem obrazka, a widzę, że bezprzewodowo. Może być problem ze sterownikami do karty bezprzewodowej. Masz możliwość podłączenia się kablem?


(Kpc21) #3

Próbowałeś wymieniać router?


(trubul.as999) #4

Kablem nie mam za bardzo jak... Za duża odległość (choć zasięg musi przebić tylko 1 ścianę).

A wymieniać router za bardzo nie chcę :expressionless: Nie chcę wydawać, skoro ten na innym komputerze dobrze działa (przez WIFI). Dodam że router mam Linksys wrt54GC.


(flaszer) #5

I pewnie łączysz się z netem przy pomocy dołączonego w zestawie adaptera pod USB? Jeśli tak, to przerabiałem już ten problem - sprawdź, czy Twój adapter też się nagrzewa. Linksys masowo wypuścił szajs. Mam ten sam router, a raczej miałem. Po 2 latach pracy, kilka dni temu odmówił dalszej współpracy. Teraz czeka go serwis.


(trubul.as999) #6

Nie, co prawda mam kartę sieciową Linksysa na stacjonarnym (kupiona oddzielnie), ale ona raczej się nie grzeje.

Windows Update wydał dziś jakiegoś update'a do mojej karty sieciowej. Pobrałem i zobaczymy co i jak.

-- Dodane 15.06.2010 (Wt) 14:13 --

Chyba się poprawiło. Strony wchodzą normalnie.

Można zamknąć.