Bardzo częsty brak internetu

Witam. Otóż problem występuje od około tygodnia. Mam problemy z internetem. Potrafi być i 3 godziny wszystko ok, a czasami aby wejść w google potrzebuję 30 minut (!).

Resetowanie routera, sieci, modemu, zmienianie DNS i kanału nadawania sieci nie pomaga. Odinstalowałem firewalla - też nie.

Strony wchodzą bardzo, ale to bardzo wolno (o ile wchodzą).

W mojej sieci są 4 urządzenia, łączące z internetem. Laptop 1, łączący się przewodowo - nie ma problemów. Laptop 2, łączący się bezprzewodowo - też net chodzi ok. Natomiast na mojej komórce z WIFI (nawet gdy stoję obok routera) i komputerze stacjonarnym - internet chodzi beznadziejnie. Nie będę dawać logów, bo były one już sprawdzone i nic w nich nie było.

Do tego na teście na speedtest.net wygląda wszystko, jak powinno.

Do tego jak wpiszę w konsolę np.

ping wp.pl -t

często się pokazuje: Upłynął limit czasu żądania.

Dzwoniłem też do dostawcy internetu, ale on mówi, że nie ma żadnych awarii w mieście. Sąsiedzi z tym samym netem mówią, że też mają wszystko ok.

Czym to jest spowodowane? Co mogę zrobić? Proszę o pomoc - z trudem zalogowałem się nawet na DP :frowning:

PS: Często to tak wygląda: http://img408.imageshack.us/i/beztytuu2i.png/

Komputer stacjonarny masz podłączony kablem czy też WiFi? Coś z nim musi być nie tak skoro reszta działa poprawnie.

EDIT:

Nie dopatrzyłem obrazka, a widzę, że bezprzewodowo. Może być problem ze sterownikami do karty bezprzewodowej. Masz możliwość podłączenia się kablem?

Próbowałeś wymieniać router?

Kablem nie mam za bardzo jak… Za duża odległość (choć zasięg musi przebić tylko 1 ścianę).

A wymieniać router za bardzo nie chcę :expressionless: Nie chcę wydawać, skoro ten na innym komputerze dobrze działa (przez WIFI). Dodam że router mam Linksys wrt54GC.

I pewnie łączysz się z netem przy pomocy dołączonego w zestawie adaptera pod USB? Jeśli tak, to przerabiałem już ten problem - sprawdź, czy Twój adapter też się nagrzewa. Linksys masowo wypuścił szajs. Mam ten sam router, a raczej miałem. Po 2 latach pracy, kilka dni temu odmówił dalszej współpracy. Teraz czeka go serwis.

Nie, co prawda mam kartę sieciową Linksysa na stacjonarnym (kupiona oddzielnie), ale ona raczej się nie grzeje.

Windows Update wydał dziś jakiegoś update’a do mojej karty sieciowej. Pobrałem i zobaczymy co i jak.

Dodane 15.06.2010 (Wt) 14:13

Chyba się poprawiło. Strony wchodzą normalnie.

Można zamknąć.