Witam, od kilku dni zauważyłem, że strona wp.pl długo się ładuje. Przeskanowałem ADWcleanerem ale nic mi nie wykryło. Proszę o sprawdzenie skanów z załącznika i ew. pomoc.
Addition_09-08-2022 08.37.08.txt (39,0 KB)
FRST_09-08-2022 08.37.08.txt (34,1 KB)
Zabrakło shortcut.txt, mogłeś nie zaznaczyć lub umknęło ci (mniejsza szansa, że to rigor mortis forum ze starym limitem do 2 plików).
Faktycznie, dołączam ponownie pliki:
Addition_09-08-2022 09.06.43.txt (39,0 KB)
FRST_09-08-2022 09.06.43.txt (34,3 KB)
Shortcut_09-08-2022 09.06.43.txt (33,5 KB)
Odinstaluj µTorrent i zamień na otwartoźródłowy zamiennik qBittorent.
Zastosuj się do poradnika → Podstawowa konfiguracja Chrome | Przybornik #soo
Zwróć uwagę na rozszerzenia i ustawienia wyszukiwarek/strony startowej.
Zmień serwer DNS na Quad9 → YouTube (podstawowy 9.9.9.9, zapasowy 149.112.112.112)
Wykonaj pełny skan:
-
Masz już zainstalowany Malwarebytes, a więc upewnij się, że przed skanowaniem zostało zaznaczone: skanuj w poszukiwaniu rootkitów, skanuj archiwa, użyj sztucznej inteligencji.
Opcje te odnajdziesz w ustawieniach → bezpieczeństwo → opcje skanowania. -
RogueKiller
Przed uruchomieniem skanowania włącz moduł bezsygnaturowy MaIPE (BETA).
Uruchom FRST/FRST64.exe, wciśnij kombinację klawiszy ctrl + y. Otworzy się notatnik, do którego wklej zawartość skryptu. Zamknij i zapisz. W FRST kliknij „napraw” → https://pastebin.com/raw/KZxatU6K
Plik naprawczy przeznaczony jest tylko dla autora wątku!
Po wykonaniu skryptu i ponownym uruchomieniu załącz utworzony fixlog.txt
Już wszystko jasne, problem nie dotyczy mojego komputera, a połączenia internetowego świadczonego przez Play. Uruchomiłem w domu dwa inne komputery, i na nich również nie mogę wejść na wp.pl, telefon podłączony przez wifi również nie łączy się z tą stroną. Zgłosiłem problem do Play, jak tylko uda się rozwiązać problem to poinformuję Was o rozwiązaniu. Póki co dziękuję za pomoc.
@kalafior24 - mimo wszystko warto wykonać wskazane przeze mnie czynności. W przeglądarce Chrome są pozostałości po AVG. Zastosowałeś utworzony skrypt lub zmieniłeś serwer DNS?
W pasku adresu Chrome wpisz chrome://settings/security
→ użyj bezpiecznego serwera DNS → za pomocą → niestandardowe → https://dns.quad9.net/dns-query
O ile Quad9 nie będzie równie wolny co stary UPC.
Tak, zastosowałem skrypt i zmieniłem DNS, nic to nie dało
Jestem po wizycie serwisanta Play. Do tej pory korzystałem z routera TP LINK AX1500 i byłem z niego mega zadowolony, kiedy Play dał mi swój router, nawet nie chciałem go zamieniać, i przez 3 tygodnie było wszystko dobrze, do momentu zniknięcia wp.pl. Serwisant musiał sprawdzić łącze, a do tego internet z routera Huawei K562, który dostałem od Play, i uwaga… wp.pl chodzi. Na TP LInku przywracałem ustawienia fabryczne, wgrywałem kilka firmware-ów i nic. Ciekawe, czy Play przydziela jakiś inny adres IP dla nie „swoich” routerów i mnie przyblokowali? Połączenie na tą chwilę u mnie to: modem-router K562-router AX1500 i śmiga. Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi. Pozdrawiam.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.