Tworzę nowy wątek bo stary uciekł chyba na koniec świata xD
przez greg2 » 07.12.2012 (Pt) 14:37
Witam!
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem ze w moim komputerze dość szybko wzrasta zużycie pamięci RAM i procesora. Komputer aż się grzeje przy prostych czynnościach typu przenoszenie zdjęć z telefonu na komputer. Wiatrak chodzi praktycznie non-stop na pełnych obrotach. Podejrzewam jakiś wirus w systemie, który wykorzystuje mój komputer jako bazę obliczeniową ( o ile coś takiego w ogóle istnieje xD )
Sprzęt którym dysponuje to HP Pavilion dv7-3070ez Entertainment Notebook PC
Ponaglam zapytanie czy mój komputer może być zawirusowany jakimś syfem? czy problem leży gdzieś indziej ;>
Ostatnio dochodzi do tego, iż podczas pracy nad projektem w programie AutoCAD komputer wyłączył się samoczynnie, a po próbie ponownego uruchomienia pojawił się komunikat z informacją że temperatura przekracza 90 stopni ( normalnie uruchomił się dopiero po odczekaniu 15 min choć ciągle był gorący )
Np. dziś tuz po starcie użycie procesora było ok 15% natomiast pamięci RAM 48%
Czas wyczyścić chłodzenie skoro Ci się wyłącza i nie pozwala włączyć jak masz gwarancje to sprężone powietrze jak nie to rozkręcaj jak potrafisz i wyczyść i nałóż nową pastę na CPU.
Jest to laptop więc rozegranie jego może być nieco kłopotliwe ;/ a czy zabrydzony wentylatory może mieć wpływ na ujrzycie pamięci RAM ?? Logi czyste ??
Nie maja wpływu. Masz tam trochę syfu jakieś toolbary po instalowane. Póki co najpierw zająłbym się temperaturą procesora, a potem o systemie myślał.
Jak nie masz gwarancji na laptopa kup sprężone powietrze i przedmuchaj nim wyloty powietrza jak to nie pomoże to oddaj go do jakiegoś serwisu, który Ci go rozkręci skoro sam się nie chcesz za to brać
Niby wykonałem ta procedurę którą podałeś w programie AlternateStreamView ale jak dla mnie to nic się tam nie usuwało xD tzn. ten ciąg “A1EDB939” dalej tam pozostawał mimo próby usunięcia.
W kwarantannie Malwaresbytes były 4 pliki ;/ wszystkie usunięte, program także.
Adobe Reader Przeinstalowany
Przywracanie wyłączone a następnie włączone na opcje " Przywróć ustawienia systemu oraz poprzednie wersje plików"
A programie Auslogics R. C. znalazł trochę błędnych rejestrów i je naprawił.
Natomiast Ccleaner u mnie na komputerze chodzi przy każdym starcie
Czy mogę coś jeszcze zrobić dla mojego komputerka i czy masz jakieś propozycje do bieżącej konserwacji by następnym razem aż tak nie zapuścić komputerka
Aktualizuj sterowniki (wyżej prosiłem o aktualizację Nvidii) oraz system.
Oczywiście aktualizuj wszystkie programy. Program Securitycheck oznacza nieaktualne programy jako Out of date, więc możesz sobie sam sprawdzać aktualizację
Uważaj też na linki do nieznanych stron i na instalatory wciskające Toolbary itp.