Bardzo dziwny i częsty blue screen


(Wisniaboss2) #1

Mój problem trwa od dosyć dawna i już zdążyłem się do niego przyzwyczaić polega na częstym pojawianiu się blue screenów, zauważyłem że pojawiają się one zawsze po włączeniu po raz pierwszy gry w którą aktualnie gram (League of legends w skrócie "lol"), gdy blue screen sie pojawi resetuje komputer włączam ponownie grę i blue screeny już sie nie pojawiają (może chodzi o to że karta graficzna musi sie rozgrzać ? :D). Od niedawna doszedł kolejny problem również związany z tą grą polega on na tym że po włączeniu lola (jest to gra multiplayer) po 2-3 minutach dosłownie odcina mi neta (mam radiówke i gdzie normalnie widzi mi dużo różnych sieci to tu przestaje mi widzieć jaką kolwiek) . Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi pomóc.


(Pharun) #2

Spróbuj przeinstalować grę + nowe sterowniki do grafiki + najnowszy DirectX. Jeżeli dzieje się tak tylko jak grasz w LoLa to a poza tym działa wszystko ok to znaczy że coś się gryzie w samej grze i systemie.


(Wisniaboss2) #3

Mógłbyś mi pomóc z wybraniem odpowiednich sterowników do radeona 9600 bez pro ;p ,a i co do tych blue screenów to nie są "normalne" blue screeny po prostu ekran czasami jest cały niebieski ale bez żadnych napisów, czasami jest cały rozmazany na różne kolory, czasami tez po prostu ekran robi sie czarny albo komputer sie ścina a co do przeinstalowania gry zrobiłem to w ten sposób że przeinstalowałem grę ale że jest bardzo dużo patchów ogólnie do niej to wkleiłem stary folder do "nowego" folderu żeby nie tracić czasu na patchowanie to wystarczy ? co do directa posiadam najnowszy.

Ma ktoś może jakiś pomysł znaczy jakieś wytłumaczenie dlaczego internet w ten sposób sie ścina? aha i co do tego blue screena to zdarzyło mi sie raz czy dwa w innej grze mianowicie w "soldacie"

Dorzucę jeszcze log z hijackthis jeśli by ktoś mógł go przejrzeć i powiedzieć czy wszystko gra był bym bardzo wdzięczny :

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2

Scan saved at 14:49:25, on 2010-11-18

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.20696)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\oodag.exe

C:\WINDOWS\VistaDrive\VistaDrive.exe

C:\Program Files\LClock\LClock.exe

C:\WINDOWS\system32\Rundll32.exe

C:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\charon\charon.exe

C:\Program Files\bRoad Lanner Wave\GW-DS54GR\RtWlan.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Connection Wizard,ShellNext = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=57426&Ext=doc

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Ulubione

O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_04\bin\ssv.dll

O4 - HKLM..\Run: [VistaDrive] C:\WINDOWS\VistaDrive\VistaDrive.exe

O4 - HKLM..\Run: [LClock] C:\Program Files\LClock\LClock.exe

O4 - HKLM..\Run: [unlockerAssistant] "C:\Program Files\Unlocker\UnlockerAssistant.exe"

O4 - HKLM..\Run: [P17Helper] Rundll32 P17.dll,P17Helper

O4 - HKCU..\Run: [VisualTaskTips] C:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe

O4 - HKCU..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU..\Run: [ANetConnect] C:\charon\charon.exe

O4 - HKCU..\Run: [Gadu-Gadu] "D:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray

O4 - HKUS\S-1-5-18..\Run: [VisualTaskTips] C:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\S-1-5-18..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS.DEFAULT..\Run: [VisualTaskTips] C:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe (User 'Default user')

O4 - HKUS.DEFAULT..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'Default user')

O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader\reader_sl.exe

O4 - Global Startup: Adobe Reader Synchronizer.lnk = C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader\AdobeCollabSync.exe

O4 - Global Startup: PCI GW-DS54GR Utility.lnk = ?

O8 - Extra context menu item: E&xport to Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE11\REFIEBAR.DLL

O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip..{10DC67FE-A369-4B7D-9E33-AC45DCA62665}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34

O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip..{10DC67FE-A369-4B7D-9E33-AC45DCA62665}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34

O17 - HKLM\System\CS2\Services\Tcpip..{10DC67FE-A369-4B7D-9E33-AC45DCA62665}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34

O20 - Winlogon Notify: !SASWinLogon - C:\Program Files\SUPERAntiSpyware\SASWINLO.dll

O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe

O23 - Service: CiSvc - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\cisvc.exe (file missing)

O23 - Service: ClipSrv - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\clipsrv.exe (file missing)

O23 - Service: O&O Defrag - O&O Software GmbH - C:\WINDOWS\system32\oodag.exe

O23 - Service: UPS - Unknown owner - C:\WINDOWS\System32\ups.exe (file missing)

--

End of file - 4928 bytes


(Myra 45) #4

Skoro na niebieskim ekranie nie ma napisów to znaczy, że nie jest to BSOD. Obstawiam sterowniki karty graficznej. Po takim zawieszeniu pojawiają się jakieś błędy w podglądzie zdarzeń?

W logu czysto.


(Pharun) #5

Na moje to powinieneś normalnie upatchować grę a nie jakąś dziwną formę przenoszenia plików z jednej wersji do drugiej uskuteczniać.


(Wisniaboss2) #6

no nie mam jak gry upatchowac bo tam jest jakies 2 GB patchów i by to za długo zajęło. Co do złych sterowników od zawsze uzywam tych samych(ATI Catalyst 7.1) a jakies 2 dni temu po ich odinstalowaniu i zainstalowaniu sterowników od omegi problem sie tylko pogorszył blue screeny są 2 razy częstsze, co do tego podglądu zdarzeń z tego co patrzyłem jest tam dużo błędów, a czy ma ktos moze jakis pomysł dlaczego gdy włączam lola to mi odcina internet bo to mnie najbardziej męczy ?


(djkamil09061991) #7

Sprawdz czy w lokalizacji C:\WINDOWS\Minidump są jakieś pliki jeśli są to pobierz program WinDbg i je odczytaj, uruchamiasz program dajesz file potem open crash dump, i daj raporty na forum


(Wisniaboss2) #8

niestety nie posiadam folderu pod tą lokalizacja C:\WINDOWS\Minidump


(Pharun) #9

Ale z samym problemem na DP walczysz już od 2-3 dni i myślę że gdybyś w tym samym czasie ściągał patche to już by dawno były na dysku. Dobra rada - ściągnij je raz i trzymaj instalkę na dysku żeby nie musieć robić tego na przyszłość - ja robię tak z patchami do WoWa.


(Wisniaboss2) #10

to jednak chyba nie była wina gry zrobiłem format zainstalowałem windowsa xp z sp 3 zainstalowałem net framea 3.5 najnowszego directa przeinstalowałem gre wkleiłem zpatchowana na tą nową i wszystko smiga ładnie ;p

temat do zamknięcia chyba aha no i dzieki za pomoc wszystkim :wink: