Bardzo dziwny problem - reset komputera!

Witam,

mam bardzo dziwny problem z komputerem - sam się resetuje, (a teraz czas na ciekawostkę) po godzinie 15:00. Raz jest to 15:01, raz 15:10, kiedy by się nie zresetował od godziny 15:00 nie da się na nim pracować. Zauważyłem jeszcze inne dziwne rzeczy:

1. Podczas restartu komputer zazwyczaj się wyłącza i włącza, u mnie nie (bo po co) wyłączy się, nie słychać żeby pracował, ale dioda power się świeci, po ok 20 sekundach zaczynają pracować wentylatory i system startuje.

2. Komputer (po godzinie 15) wytrzymuje kilka sekund dłużej gdy nic na nim nie robię, jeżeli zostawię go na trochę i poruszę myszką, od razu reset j.w.

3. Komp resetuje się i w trybie normalnym i awaryjnym, nawet w biosie mi się zresetował.

A teraz co już zrobiłem:

1. Przeskanowałem antyvirem NOD32 - nic nie znalazł

2. Przeskanowałem SPyBotem - wykrył kilka śmieci, usunął

3. Skanowałem Hijackiem - nic złego nie wykrył

4. Wypiąłem 2 dyski, obecnie mam podłączone 3

5. Sprawdziłem ustawienia w BIOSIE - wszystko jest ok

6. Wymieniłem myszkę (myślałem, że to wina myszki, bo jak ruszyłem to się resetował)

7. Wymieniłem klawiaturę (bo miała przyciski usypiania itp.)

8. Wymieniłem kości RAM

9. Przestawiałem zegar w BIOSIE i w Windowsie

10. Temperatura procka o godzinie 15:00 około 35 st.

i nic, dalej to samo :slight_smile:

PS. System był stawiany z jakieś 2 tygodnie temu

Jakieś pomysły :slight_smile: ?

może podczas zmieniania fazy komputer resetuje się

Można wiedzieć o jaką fazę chodzi?!

Jaki zasilacz (marka,moc)

Daj dla pewnośći log z -----> ComboFix

:slight_smile:

Zasilacz jest stary jak i cały komp. IBOX - 230W

ComboFix 08-07-24.1 - hurt 2008-07-25 9:31:34.3 - NTFSx86

:arrow: http://forum.pclab.pl/index.php?showtop … e=threaded

Twój zasilacz jest na czarnej liście. Jeśli masz możliwość sprawdź na innym czy komputer się tak samo zachowuje.

Zasilacz jest słaby i nie wytrzymuje obciążenia. Konieczna wymiana bo za nie długo go spalisz.

Do tego komputera Fortron lub Delta. Podane zasilacze znajdziesz na allegro.

A nie dziwne jest to że dziennie przez 7 godzin chodzi? a zawsze po 15 się wyłącza?

PS. Wiem, ze ten zasilacz to ■■■■, ale akurat ten komp to w pracy mam.

To poproś o naprawę odpowiedzialnego za sprzęt. Albo jak już tak grzebiesz z tym sprzętem to wymień ten zasilacz :slight_smile:

Pewnie chodzi bo się coraz bardziej nagrzewa, ale potem już “nie wytrzymuje”… Nie ma co gdybać - trzeba czym prędzej wymienić :smiley:

1.Zasilacz wymień bo będzie bieda,ModeCom MC-350ATX 2.0 350W styknie Ci :wink:

2.Co do logu z ComboFix’a jest Czysty. :wink:

A dla spokoju świętego sprawdź czy zresetuje się o 15tej jeżeli włączysz go o 14tej. A jeżeli musisz na nim pracować - wyłącz go o 14tej i włącz o 14:50.

Czy w czasie resetu dzieją się także inne rzeczy? (mruga światło itp?)

Kiedyś miałem podobny problem - w zasilaczu był uszkodzony kondensator. Zasilacz działał do momentu w którym kondensator osiągał odpowiednią temperaturę - elektrolit stawał się płynny i wylewał się.

Co ważne efekt był powtarzalny (mniej więcej tyle samo czasu trwało rozgrzewanie) więc kompuer resetował się dość regularnie.

Po co mu taki drogi zasilacz do tego kompa. Jeżeli teraz ma Iboxa 230W.

Ewentualnie Modecom MC-300, jak znajdziesz.

Gdzieś w IT leży Chieftec dzisiaj wymienie i zobaczymy :slight_smile:

W dniu 28.07.2008 , o godzinie 9:25 został dopisany post przez Woonski

Wina zasilacza :wink:

dzięki za pomoc!