Bardzo dziwny problem z grafiką - wariuje przy starcie


(system) #1

Witam, otóż kupiłem kartę graficzną Radeon HD5670 i mam z nią bardzo dziwny problem:

 

Otóż komputer podczas startu, gdy ma wyświetlić się ekran logowania, wywala takie jakby artefakty(takie kwadraciki). Po restarcie system się ładuje i jest wszystko OK.

Poza tym, mam podkręcony procesor i jak restartuję za drugim razem to wyłącza się opcja w BIOS odpowiedzialna za to podkręcenie.

Co najdziwniejsze, po odpaleniu wszystko działa normalnie, podczas gry żadnych artefaktów nie widać.

 

Mój komputer:

 

Dual Core E2140 1.60 podkrecony na 2.40

2GB RAM DDR2

Radeon 5670 512MB

WD 80GB

Chieftec ATX -1136H.

 

Z czego może wynikać problem? Z góry dziękuję za odpowiedzi.


(JNJN) #2

A przed montażem karty było OK.

 

Sprawdź ustawienia w biosie magistrali PCIE, jak masz ustawienie auto ustaw na 100 Hz.


(system) #3

Przed montażem miałem taka stara 128MB i wszystko było OK.

EDIT: Zmiana tego parametru nic nie dała.

Może to sterowniki? Przed ich instalacją nie było problemu.

 

Nie wiem, czy to jest powiązane, ale muszę długo czekać aż na monitorze pojawi się obraz. Na poprzedniej karcie pojawiał się natychmiast, teraz trzeba jakieś 5 sekund poczekać.


(JNJN) #4

No to podejrzana karta grafiki?

 

Trzeba ją sprawdzić na innym kompie.

 

 

Odinstaluj wszystkie stery do grafiki,resztki katalogów z dysku usuń ręcznie, czyszczenie systemu Ccleanerem,restart i starszy ster.

 

Pamiętaj do najnowszych sterów AMD musisz mieć aktualny system i NetFramework w wersji 4.5.1.


(system) #5

Odinstalowałem tamte przez DriverCleaner 3.3 i zainstalowałem jakieś starsze.

I podziałało. Jak na razie żadnych anomalii