Bardzo dziwny problem z klawiaturą

Witam mam nie typowy problem z klawiaturą. Klawiatura sama się wiesza, przestaje działać a najczęściej przytrzymuje samo istnie przyciski np gdy klikam raz „w” = wwwww itd. Zmiana na inną nie pomaga problem jest ten sam. Aktualizacja reinstalowanie sterowników kompletnie nic nie daje, dwu krotny format komputera oraz zmiana systemu z win10 na win 11 również nic nie wniosła. 6letni już komputer nigdy nie był uszkodzony, serwisowany, nie miałem z nim żadnego problemu. Nie zliczę ile razy skanowałem rożnymi anty wirusami pc i tez nic nie wykryło, nie mam pojęcia co mogłoby mi pomóc, czy jest ktoś kto miał podobny problem i wie co jest grane? (zmiana usb nie pomaga, myszka dysk zewnętrzny podpinany przez usb w KAZDYM slocie działa bez zarzutów).

Spróbuj jakiś GNU/Linux i do gier Protona/PlayOnLinux.

Jak się naprawi - to może jakaś infekcja, co się zagnieździła w np. UEFI (np. przeprogramowanie chipa płyty głównej może być potrzebne do wyleczenia) i nie wspiera GNU/Linux lub macOS.

1 polubienie

Zwarcie na matrycy klawiatury prawdopodobnie. Zalana była?

1 polubienie

Na klawiaturze ekranowej też to się dzieje?

Możliwe przyczyny sprzętowe:

1. Problemy z kontrolerem USB na płycie głównej
  • Kontroler USB może działać niestabilnie, co powoduje błędne odczyty sygnałów z klawiatury.
  • Rozwiązanie: Spróbuj zresetować ustawienia BIOS/UEFI, a jeśli to nie pomoże, rozważ aktualizację BIOS-u.
1 polubienie

nie była zalana, nigdy nie było żadnego problemu

resetowanie ustawien bios nie pomaga, sprobuje aktualizacje bios.

Skoro reset nie pomógł to raczej nie w nim przyczyna.
Jak działa klawiatura ekranowa?

1 polubienie

ekranowa bez problemu, aktualizacja bios nie pomogła…

Czyli ciężki przypadek.
Skoro wszystkie klawiatury (czyli więcej niż jedna), na wszystkich wejściach USB działają wadliwie, a inne urządzenia dobrze.
To wina jakiejś usterki, której nie da się z palca naprawić.
Skoro klawiatura ekranowa działa dobrze, zmieniałeś system, to pozostaje mało opcji.
Coś siadło w trzewiach na płycie, złe rozpoznawanie komend przez połączenie USB.
Pozostaje jeszcze sprawdzić na jakimś linuxie.
Może jakiś bardziej oblatany kolega w sprzęcie coś podpowie.
Samo zasilanie USB może wariować, jednak wówczas mysz też wskazywałaby jakieś błędy.
Próbowałbym jeszcze z klawiaturą bezprzewodową.

1 polubienie

własnie na dniach sprobuje z bezprzewodową i dam znać, dzieki za zainteresowanie tematem (ps : i tak sadze ze plyta do wymiany niestety…)

Jaka to płyta? Podkręcałeś procesor przez BCLK?

1 polubienie

asus prime z390p, nowa BEZPRZEWODOWA klawiatura dziala bez zarzutow. :smiley: dziwne

To chyba coś z samym modułem USB wobec tego.
Bezprzewodowa przetwarza widocznie inaczej protokoły klawiatury i stąd prawidłowe działanie.
Trudno rozkminić.
Najważniejsze, że możesz normalnie działać:)
Sztuczna inteligencja podaje, że jest taka możliwość.
Działanie klawiatury przewodowej i bezprzewodowej przez port USB różni się w sposobie komunikacji z komputerem:

1. Klawiatura przewodowa USB przesyła dane bezpośrednio poprzez przewód, wykorzystując standardowy protokół USB HID (Human Interface Device). Jeśli działa nieprawidłowo, może to wskazywać na:
  • Problem z portem USB (np. uszkodzenie fizyczne lub problem ze sterownikiem).
  • Problem z samą klawiaturą (np. uszkodzony kabel lub elektronika).
  • Konflikt lub błąd w systemie operacyjnym, np. sterownik USB HID działa niepoprawnie.
  1. Klawiatura bezprzewodowa przesyła sygnał przez odbiornik USB, który komunikuje się z komputerem również za pomocą protokołu USB HID, ale dodatkowo używa własnego układu odbiornika. Działa to w warstwie wyższego poziomu, więc problemy z portem USB są mniej odczuwalne:
  • Jeśli odbiornik USB jest podłączony do sprawnego portu, dane trafiają do systemu z wykorzystaniem innego toru komunikacyjnego, co może omijać problemy typowe dla klawiatur przewodowych.

Możliwe przyczyny problemu:

1. Uszkodzony port USB – spróbuj podłączyć klawiaturę przewodową do innego portu.
  2. Uszkodzony kabel lub wtyczka klawiatury przewodowej – podłącz ją do innego komputera, by sprawdzić, czy problem występuje również tam.
  3. Problem ze sterownikami USB HID – sprawdź, czy w Menedżerze urządzeń nie ma ostrzeżeń lub konfliktów przy urządzeniach wejściowych.
  4. Niewystarczająca moc w porcie USB – jeśli port nie dostarcza odpowiedniej mocy, przewodowa klawiatura może działać nieprawidłowo, podczas gdy odbiornik bezprzewodowej klawiatury zużywa znacznie mniej energii.
1 polubienie

dokladnie, moim skromnym zdaniem od poczatku jest to problem zwiazany z sterownikami USB HID lub slaba moc w porcie usb, dzieki jeszcze raz za zainteresowaniem tematem i dzieki za pomoc :slight_smile: