Bardzo niska siła sygnału w drugim pokoju

Witam, tak jak w tytule mam mieszkanie 50metrowe, router (TP LINK TL-WR340G) znajduje się w jednym pokoju a z netbooka Eee PC 1005HA korzystam w drugim pokoju, nawet przy otwartych drzwiach od tych pokojów siła sygnału jest bardzo niska albo nie ma jej w ogóle, usterkę routera raczej wykluczam, ponieważ u sąsiada na jego laptopie moja sieć ma 50% siły sygnału, netbook kiedyś był zalany mlekiem, następnie trafił do naprawy na gwarancji (trzykrotnie), ponieważ był problem z touch-padem, po przeprowadzce do nowego mieszkania zauważyliśmy ten problem ale w serwisie przetestowali go i twierdzili, że z netbookiem jest wszystko ok, czy może to być jakiś błąd w konfiguracji netbooka? dodam, że w tym samym pokoju co router siła sygnału jest znakomita, może są jakieś programy to testowania karty sieciowej…

Też mam netbooka eMachines i też mam w drugim pokoju ( 15 m do routera D-Link przy otwartych drzwiach) bardzo słaby sygnał lub zanik, gdy tymczasem laptop sąsiada 3 piętra niżej (jakieś 20 m w pionie, 3 stropy!) bez problemu wchodzi na mój router. Po prostu netbooki widocznie mają liche karty bezprzewodowe. Warto kupić do routera dłuższą antenkę dookólną.

1. Zależy jak jest ustawiona antena routera. Antenty te są dookólne. Czyli jak są w pione rozsiewają na boki z górą i dołem może być problem.

2. Zależy jakie jest tłumienie sygnału na ścianach. Niby w nowych powinno być lepsze niż w staryb budownictwie ale nic mylnego. Starsze budownictwo jest czasem lepsze.

3. W ścianach znajdują się przewody które emitują pole magnetyczne które może tłumić sygnał routere teoretycznie nie powinno ale zdarza się.

4. Ustaw mu kanał 3 lub 11 zwykle w tych przypadkach nic ze sprzętu RTV czy AGD nie powinno mieć wpływu na sygnał routera.

5. Ten typ może tak mieć jest to najtańszy router bez możliwości wymiany anteny.

już rozwiązałem problem, wystarczyło zmienić kanał na routerze, od razu siła sygnału jest większa