Bardzo pilne! - Czy da się odzyskać nadpisany plik?

Witam. miałem dwie kopie tego samego dokumentu - jeden z nich był aktualny (dopiero co dokonane zmiany), a drugi był zapisany jakieś 5 godzin temu. Przypadkowo nadpisałem stary plik, po tym jak przeniosłem go do jednego katalogu z tym drugim. I bum - nie ma. Nie mam już teraz czasu (o ochocie nie wspomne) na pisanie tego drugi raz, a sprawa jest bardzo pilna. Wiec:

Czy istnieje jakiś sposób by odzyskać ten plik, który poleciał gdzieś w eter? Pomocy!

nadpisany plik ciężko jest odzyskać ponieważ jego wartość została zmieniona

sprawdz, moze masz punkt przywracania systemu przed ta operacja.

Mam, ale co z tego? Dokumentu nie przywróci. Jeszcze jedno: rzeczony plik został nadpisany na PenDrivie.

Gdzie Word trzyma tempy?

word tworzy ukryte pliki tam gdzie masz dokument …

ale po zamknięciu (normalnym) je wywala …

nie odzyskasz tego …

Jeśli nie pisałeś nic na partycji, na której były zapisane dokumenty, to masz bardzo duże szanse ich odzyskania.

Do odzyskiwania danych służą np. te programy.

:google:

PS. tomson66 , Przywracanie systemu nie przywraca dokumentów (np. doc, ppt, odt) ani filmów, muzyki, obrazów.

Jeszcze jedno: Przywracanie Systemu nie działa na dyskach sformatowanych w FAT16 i FAT32 (czyli pendrivy i karty pamięci).

drobok , nie ma to jak optymistyczne podejście do życia…

deFco247 , thx, zainstalowałem już wcześniej program R-Studio, znalazło mi odpowiednie pliki, ale nie odzyska, bo ma nałożone demowe ograniczenia (do 64 kb - phi!) :frowning: , spróbuję więc programów z podanej przez ciebie stronki.

Dodane 05.04.2009 (N) 17:00

Odzyskało pliki .doc (z poszczególnych zapisów), ale te najnowsze pouszkadzane. Są też pliki temp ~WRDcośtam i ~WRLcośtam - jak mogę z nich skorzystać?