Witam mam problem z komputerem mianowicie nie wiem, o co chodzi mam komputer gdzieś półtora roku resetowałem jego ustawienia itp. itd. z 2/3 razy, ale to nie ważne ważniejsze jest to ze mam strasznie wolny komputer.
RTX 2060 super
i7-7800
16gb ramu
dysk SSD 520gb (bodajże)
dysk HDD tez 520 gb
system mam zainstalowany na dysku SSD, bo wiem ze dyski SSD są szybsze. Codziennie regularnie czyszczę komputer ze zbędnych plików (%temp%, temp, prefetch,) używam CCleaner, wise memory optimize alby regularnie codziennie czyścić komputer i optymalizować. Trochę to pomaga, ale nie do końca po jakimś czasie 10-15 min komputer jak włączę jakiś program czy grę zaczyna się ścinać ciężko włączyć mi jakaś aplikacje itd. Robiłem scan i na komputerze nie mam żadnego wirusa. Usunąłem każda aplikacje, która nie jest mi potrzebna. Wyczyściłem cały komputer z kurzu wymieniłem pastę termoprzewodzaca. Nie wiem, co dalej mam robić, ponieważ dalej jest to samo. Może to przez zasilacz, bo zasilacz mam jakiś 500W a krata graficzna np. potrzebuje najwięcej 650W bodajże. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł czy coś to proszę pisać tutaj na forum. Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
Pokaż stan dysków w CrystalDiskInfo.
Po co codziennie?
Nie znam tego, ale na razie radzę wyłączyć.
Przegrzewał się? Teraz jakie ma temperatury?
gdzie mam znalezc ten stan dyskow?
no troche sie przegrzewal ale teraz nie ma wysokich temp.
Napisałem Ci nazwę programu. Poszukaj w google.
Raczej nic złego tu nie widać.
Zrób skan read tego patriota tym programem https://hdd.by/?download=1&kccpid=916&kcccount=https://hdd.by/Victoria/Victoria537.zip
Test&repair, tam zaznaczasz read i start.
wcześniej pamiętaj żeby zaznaczyć właściwy dysk, bo teraz masz jakiś 64GB.
Dobra ja idę już, ale z tego co widzę to tu może być jakiś problem z tym dyskiem. Czasy dostępu są dosyć wolne. Pokaż potem całość.
Podaj nazwę zasilacza
aigo warrior ak 500
Wygląda to wolno jak na SSD, ale tłumaczyłoby to objawy, o których pisałeś. Na niektórych komputerach Victoria działa dziwnie, więc możesz jeszcze dodatkowo sprawdzić HDD czy też ma tak długie czasy dostępu.
To nie wygląda dobrze.
Na SSD nie powinno być tylu wolnych sektorów, w zasadzie to w ogóle nie powinno ich być. Spodziewałbym się raczej czegoś takiego (tu na małym SSD, ale to nie ma znaczenia, chodzi o brak wolniejszych):
kurde czyli jest cos nie tak z dyskiem?