Bardzo wysokie zużycie procesora w grach i spadki fps

Witam.
Moj sprzęt to i7 4770 Gtx 1080 chłodzenie fortis 3.
W grach które nie są wymagające typu cs go zużycie procesora wynosi 100% a fpsy w pewnych momentach spadają do 70!! Jak dla mnie jest to bardzo słaby wynik. Monitor mam 144 Hz i liczyłem na grę w komfortowych warunkach. Oglądając filmiki na yt to na takim sprzęcie ludzie w 4K mieli więcej fps ode mnie niż ja w full HD :confused: procesor na pewno się nie grzeje bo pod obciążeniem temperatury nie przekraczają 63 stopni. Co z tym problemem mogę zrobić?

Pewnie wymusić używanie dedykowanej karty graficznej, a nie zintegrowanej. Skąd wiem, że grasz na zintegrowanej? Po 1 procesor leci na 100%, po 2 szfagier ma xeona x3-1245 czyli sumie to samo co Twój i jak mu padła dedykowana to też miał 60-70 FPS.

W takim razie jak ustawić żeby cs wykorzystywał gtxa a nie kartę zintegrowana?

Możesz spróbować z geforce experience( czy co tam masz) odpalić csa lub we właściwości wchodzisz na aplikacji csa i tam bodaj jest coś takiego, ale od wieków używam laptopa, więc dokładnie nie podpowiem. Spróbuj tego

Niestety to nie jest to co kolega wyżej napisał :confused: cs cały czas chodzi na gtx w dodatku podczas uruchomienia w prawym górnym pojawia się taki komunikat od nvidii wiec na 100% gra chodzi na dedykowanej. Tak samo np w Valorant, wszyscy nawet na gorszym sprzęcie powyżej 120 fps to normalka a raczej w granicach 170 u mnie maks 140 w zamkniętych pomieszczeniach, wyjdę na jaką bardziej otwarta przestrzeń i zaraz 80 :confused: o co w tym może chodzić? Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły w czym może być problem?

Wyłącz tryb gier w Windows (w ustawieniach), a jak nie to może próba optymalizacji pod gry pomoże:

Mam nadzieję że aktualne.

A na te niskie fps może mieć wpływ zawalony komputer? Może jakieś wirusy czy coś, mam darmowego antywirusa ale jakoś nie mam zaufania do tych darmowych.

To teraz wyjaśnij od kiedy tak masz, a od jak dawna masz sprzęt, zastanów się czy coś robiłeś ze sprzętem. Możesz spróbować przełożyć GPU na inny slot PCIe lub wyciągnąć je, odpalić raz kompa i grę bez niego i porównać czy to faktycznie będzie to.