Witam.
Moj sprzęt to i7 4770 Gtx 1080 chłodzenie fortis 3.
W grach które nie są wymagające typu cs go zużycie procesora wynosi 100% a fpsy w pewnych momentach spadają do 70!! Jak dla mnie jest to bardzo słaby wynik. Monitor mam 144 Hz i liczyłem na grę w komfortowych warunkach. Oglądając filmiki na yt to na takim sprzęcie ludzie w 4K mieli więcej fps ode mnie niż ja w full HD procesor na pewno się nie grzeje bo pod obciążeniem temperatury nie przekraczają 63 stopni. Co z tym problemem mogę zrobić?
Pewnie wymusić używanie dedykowanej karty graficznej, a nie zintegrowanej. Skąd wiem, że grasz na zintegrowanej? Po 1 procesor leci na 100%, po 2 szfagier ma xeona x3-1245 czyli sumie to samo co Twój i jak mu padła dedykowana to też miał 60-70 FPS.
W takim razie jak ustawić żeby cs wykorzystywał gtxa a nie kartę zintegrowana?
Możesz spróbować z geforce experience( czy co tam masz) odpalić csa lub we właściwości wchodzisz na aplikacji csa i tam bodaj jest coś takiego, ale od wieków używam laptopa, więc dokładnie nie podpowiem. Spróbuj tego
Niestety to nie jest to co kolega wyżej napisał cs cały czas chodzi na gtx w dodatku podczas uruchomienia w prawym górnym pojawia się taki komunikat od nvidii wiec na 100% gra chodzi na dedykowanej. Tak samo np w Valorant, wszyscy nawet na gorszym sprzęcie powyżej 120 fps to normalka a raczej w granicach 170 u mnie maks 140 w zamkniętych pomieszczeniach, wyjdę na jaką bardziej otwarta przestrzeń i zaraz 80
o co w tym może chodzić? Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły w czym może być problem?
Wyłącz tryb gier w Windows (w ustawieniach), a jak nie to może próba optymalizacji pod gry pomoże:
Mam nadzieję że aktualne.
A na te niskie fps może mieć wpływ zawalony komputer? Może jakieś wirusy czy coś, mam darmowego antywirusa ale jakoś nie mam zaufania do tych darmowych.
To teraz wyjaśnij od kiedy tak masz, a od jak dawna masz sprzęt, zastanów się czy coś robiłeś ze sprzętem. Możesz spróbować przełożyć GPU na inny slot PCIe lub wyciągnąć je, odpalić raz kompa i grę bez niego i porównać czy to faktycznie będzie to.