Barracuda 7200.12 przestało go widzieć w komputerze, widoczny w biosie

Witam
Z dnia na dzien komputer przestal wykrywac (znbiknela ikonka dysku z moj komputer) mi dysk Barracuda 7200.12 1Tb. Dysk na moim komputerze jest widoczny w BIOS’ie jednak nie mozna go ustawic jako dysku bootowalnego (pokazuje sie opcja disable). Na innym komputerze taka sama sytuacja. Po wlaczeniu windowsa (na szczescie pratycja systemowa byla na innym dysku) w komputerze nie widac dysku, nie widac go rowniez w menadzerze urzadzen i zarzadzaniu dyskow. Chcialem zrobic skanowanie programem crystaldiskinfo jednak program rowniez go nie wykrywa. Czy jest jakas mozliwosc uratowania tego dysku / zdiagnozowania go?
Dziekuje i pozdrawiam

Hej,

A w przystawce Zarządzanie dyskami dysk jest w ogóle widoczny?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Nie jest widoczny. Jedyna opcja gdzie jest widoczny to w BIOS’ie w “hard drive info”, lub cos podobnego. Nawet w opcji “boot device” nie ma go wyswietlonego jako pelna nazwe tylko jako “disable”.

Czy możesz posłuchać czy mechanicznie dysk działa poprawnie? Tj. czy wydaje normalne dźwięki rozruchu i podczas pracy?
Nie wiem czy kogoś tanio znajdziesz do tego, ale może wymiana płytki sterującej z innego dysku coś da jeśli się takie rzeczy robi. Jak nie, to od razu bez grzebania iść do firmy odzyskującej dane jak Ci zależy. Odłączyć, i niech leży.

A wrzuć program isobuster. Po zainstalowaniu klikniesz w wersja podstawowa.

Ustawisz polski.
To program do odzyskiwania płyt, zawartości dysków, nawet pendrive. Mam płatny i widzi więcej, niż oprogramowanie systemowe. Na razie zobaczymy, co isobuster wykryje.

Hej,

• Próbowałeś podpiąć dysk pod inny port na płycie głównej?
  • Używałeś innych kabli podłączeniowych?

Dokładnie, powinien też lekko wibrować, gdy tylko zostanie uruchomiony.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Przecież to Seagate, nie ma co z tym walczyć, padł jak miliony innych.

Dziekuje za tak duze zainteresowanie tematem.
Program isobuster niestety nie wykrywa dysku. Jezeli chodzi o inne porty i kable to wszystko zostalo sprawdzone (mam dwa dyski i przepinalem od nich kable i dalej to samo + wpinalem dysk na innym przewodzie w innym komputerze). Dysk wydaje dzwieki mianowicie lekko chropocze (nie wiem jak to dokladnie opisac), oprocz tego przy dluzszym uzywaniu komputera dysk jest cieply (nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie). Na dysku na szczescie nie mialem nic waznego, takze nie szkoda mi go. Chcialem sie bardziej z ciekawosci dowiedziec czy mozna go zdiagnozowac/naprawic. Dziekuje za tak duzy odzew.

Hej,

Dysk pracuje mechanicznie - w końcu posiada silnik, który okręca talerze magnetyczne i głowice, więc podczas działania będzie wydzielało się ciepło. Pytanie, jak dużo się go wydziela. Jeśli temperatura dysku przekracza 50 stopni C, to może oznaczać, że uszkodzone mogą być łożyska, które podnoszą temperaturę całego dysku.

Przynajmniej tyle dobrze. :smile:

Pozdrawiam,
Dimatheus