Batch a zapisywanie

Zrobiłem sobie akcję pomniejszającą obrazek png i wklejającą tło pod obiekt (obrazek to pewien obiekt z przezroczystym tłem). Wszystko ok, ale jest problem z zapisywaniem. Otóż plik jest otwierany, ale przy zapisywaniu (zwykły Save) wyskakuje okienko i trzeba zapisać plik. Dlaczego? Przecież otwieram plik, działam na nim, CTRL+S i powinno działać. Ale po dodatniu jakiejkolwiek warstwy do pliku muszę go nadpisać ręcznie - CTRL+S (save) wywala mi okienko i tam muszę wpisać nazwę, wybrać rozszerzenie i kliknąć, że chcę nadpisać istniejący plik…

Czy ktoś wie jak temu zapobiec? Bo nie wyrobię siedząc i nadpisując ręcznie 700 zdjęć…

Proszę o pomoc,

pozdrawiam.

Może dodaj %1.

Nie rozumiem co masz na myśli :slight_smile:

Mam na myśli parametr dla nazwy pliku.: “program.exe” "%1"

Ale co mi to da? Ja potrzebuję po prostu tak skonfigurować Photoshopa żeby zapisywało plik bez żadnych komunikatów i wyboru lokalizacji. Po prostu ma zapisać otworzony plik pod tą samą nazwą.

Więc tak zrób i po kłopocie.

Gdzie mam to wpisać? W okienku Automate -> Batch? Nie wiem po prostu gdzie to wpisać i co to może mieć wspólnego z tym co ja chcę zrobić. Mógłbyś mi wytłumaczyć?

Ok. Udało mi się to zrobić w inny sposób :wink:

jeśli problem rozwiązany, to napisz jak to zrobiłeś żeby było dla ‘potomnych’ :wink: