Bateria podłączona nie ładuje

Posiadam laptopa od niedawna - 20 lipca. Zauważyłem, że baterie jest podłączona na poziomie 96% i jest wykrywana jako podłączona, nie ładuje. Korzystałem z niej tylko kilka razy i nie rozładowywałem do końca. Bawiłem się w opcjach zarządzania zasilaniem bo mam kartę zintegrowaną i dedykowaną, przełączałem także kartę na samą dedykowaną.

Jakieś sugestie ??

Polecam sprawdzić zasilacz.Często bywa tak że zasilacz świeci ,podtrzymuje zasilanie zewnętrzne ale nie starcza napięcie na ładowanie.Możesz sprawdzić miernikiem.Zasilacz powinien podczas ładowania do laptopa dostarczać 19-19,4 v a bez 12v i więcej.

20 lipca 2012 kupiłem jest na gwarancji. A czy to może być wina tego że odłączałem zasilacz i przechodziłem na baterię ??

To nie ma wpływu.Baterie Litowe nie rozładowuje się do końca bo zmniejszasz jest żywotność,są stworzone do doładowywania i najlepiej jak ładuje się od 25-30 % .Możliwe że masz błędny odczyt że bateria jest na poziomie 96 % a jest tak naprawdę 100%. Warto wykonać wtedy restart komputera i odczytać ponownie stan baterii.

Restartowałem wielokrotnie i wyciągałem baterię, poprawiałem zasilacz przy wejściu. Program od Lenovo też odczytuj na poziomie 96% w trayu. Czy za odczyt baterii może odpowiadać także jakaś usługa.

Dodane 31.07.2012 (Wt) 10:14

odłączyłem zasilacz od laptopa i jest 94% i nadal pisze że nie ładuje. Czy bateria będzie się ładować normalnie jak laptopa jest wyłączony ale podłączony do zasilacza ??

Usługa zarządzanie energią .Ale ma raczej nikomy wpływ .Jeśli masz możliwość przejdź się do sklepu komputerowego i zapytaj "że chciałbyś sprawdzić ładowanie baterii bo coś masz nie tak z zasilaczem i chciałbyś kupić ewentualnie inny,powinni cię obsłużyć uniwersalnym i sprawdzisz .Nie zostawiaj laptopa na sprawdzenie bo za to zapłacisz ,sprawdź na miejscu i wróć do domu:) .Jak będziesz wiedział będziesz w stanie wiedzieć co jest nie tak.By nie oddawać całego laptopa na gwarancje.

Dzięki za dobrą radę. Jest motyw po dodaniu odpowiedzi zaczęło ładować jest na poziomie 98% i ładuje nadal. Odpiąłem zasilacz tylko przy wejściu do laptopa.