Bateria w N73 - formatować czy nie?

Witam, posiadam telefon Nokia N73 ME z baterią BP-6M i moje pytanie brzmi: Czy trzeba formatować baterię (wyładować do zera i 12h ładować) i jak najlepiej ładować baterię, od zera czy najlepiej doładowywać (co zdrowsze) zapytajnik.png

Baterii LI-ION czy LI-Poly się już nie formatuje :wink:

Ale nie zaszkodzi jej rozładowanie (do wyłączenia telefonu) i potem naładowanie do pełna (nie koniecznie 12h) :wink:

Bateria polimerowa nie ma tzw efektu pamięci czyli możesz ją doładowywać kiedy chcesz (bez potrzeby rozładowywania). baterii polimerowej nie musisz tez formatować!

ok. ale gdzieś czytałem, że takie rozładowywanie do zera to skraca żywotność ogniwa.

Moja Nokia N73 ME już kilka razy była rozładowana do zera. Nic się z nią nie dzieje (tzn nie działa krócej). Podoba mi się to, że telefon ładuje się w ok. 2-3h do pełna.

U mnie 1,5h na wyłączonym i 1h 45min na włączonym telefonie. Ładowarka AC-4E (oryginał z zestawu). Mam ME od 1.5 roku i doładowywanie, czy rozładowywanie do zera nie wpłynęło na trwałość baterii. Od początku trzyma 4-5 dni przy średnim korzystaniu: 20-30 minut rozmów dziennie i kilka sms. Nie używana dociągnęła do tygodnia (na urlopie). W ustawieniach sieci tylko gsm, przy włączonym trybie podwójnym gsm+umts trzyma 1-1.5 dnia krócej, sam umts 2 dni mniej.