Baza Danych do zarządzania zleceniami usług

Witajcie. Mam taki problem. Bo muszę zrobić bazę danych ze zleceniami usług. I pomyślałem, że mogę to zrobić w LibreOffice Base. Bo chciałbym aby takie rozwiązanie było darmowe. Również mógłbym zrobić taką bazę danych na serwerze strony internetowej firmy postawionej na ogicomie. Tylko pytanie. Za pośrednictwem jakiego programu mógłbym stworzyć taką tabelę i formularze do wprowadzania danych do bazy umieszczonym na serwerze? Lub może znacie jakieś inne lepsze rozwiązanie? Jestem otwarty na wszelkie propozycję.

Skoro to ma być baza danych pod strone i formularz, to czemu nie MySQL lub PostgreSQL?

No własnie się zastanawiam na MySQL na serwerze strony. Chodź chcą jak najprościej. Więc od razu pomyślałem o LibreOffice Base bo z tego z tego pakietu korzysta firma. Chyba że jest jakiś program do tworzenia i zarządzania bazą danych w tym formularzy podobnego do LibreOffice, lub MS Access tyle że lepsze. Osobiście nie znam i trudno mi było znaleźć cokolwiek innego na googlu.

Nie bardzo wiem co chcesz uzyskać ale ja dla swoich klientów ma coś nazywa się osTicket.com
Powiedzmy że to baza zleceń usług, musisz sobie sam zainstalować i przejrzeć. Jest tam do pobrania źródło PHP + tłumaczenie PL no i potem trzeba sobie szablony wiadomości email przetłumaczyć.

Dokładnie chce uzyskać jakiś system do zapisywania zleceń przez klientów. Na przykład, przychodzi klient do sklepu chce coś naprawić, to wpisujemy do systemu informację. Kto, kiedy, co i co trzeba zrobić. I drukujemy taki formularz w dwóch egzemplarzach. Dla klienta i dla sklepu. I to dodatkowo jest w systemie. Coś jakbym zrobił w accesie, tyle że chce aby to było darmowe rozwiązanie. Mam nadzieje że zrozumiale opisałem co chce uzyskać :slight_smile:

Musisz sobie osTicket zainstalować i sprawdzić czy spełni twoje oczekiwania. Ten akurat system został stworzony do pracy zdalnej - klient online wypełnia mi formularz a ja podejmuje odpowiednie kroki - jadę usunąć awarię, wysyłam kuriera po sprzęt albo usuwam awarię zdalnie.

To mi raczej chodzi o system do sklepu stacjonarnego. Klient wchodzi zostawia, wypisujemy kwitek i wpisujemy do systemu aby mieć i w wersji elektronicznej i papierkowej. Nie chodzi mi o zdalne działanie. Chodź ten system mi się może przydać, więc tak czy tak dzięki za link do niego :smiley:

oczywiście że się przyda bo na wygenerowanym wydruku klient ma numer zgłoszenia i może sobie w każdej chwili sprawdzić jego status online. czekaj, zainstaluje ci na szybko jakieś demo i sobie przetestujesz.

Właśnie pobieram program, chce sobie zobaczyć co i jak

W sumie jest to zbyt skomplikowane. W sensie d;a pracowników, oni się aż tak nie znają na komputerach jak ja. Więc raczej zostanę przy Accessie. Ale ten program sobie sam wypróbuję. Dzięki za pomoc wszystkim. Temat można zamknąć

masz na PW gotowe.

Podpowiem tylko, że osTicket póki co nie działa z PHP7. Trwają obecnie prace nad przystosowaniem pod PHP7. Sam system się uruchomi, ale nie działa.